ΚΟΣΜΟΣ

Το Έβερεστ από το διάστημα: Μοναδική εικόνα από τη NASA

Το Έβερεστ από το διάστημα: Μοναδική εικόνα από τη NASA
Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Έβερεστ τραβήχτηκε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 και στη συνέχεια υπέστη βελτίωση από τη NASA NASA

Μια μοναδική εικόνα από το Έβερεστ τραβήχτηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όταν βρισκόταν σχεδόν κατακόρυφα πάνω από το ψηλότερο βουνό της Γης.

Η διάσημη κορυφή, με ύψος περίπου 8.848 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στο Οροπέδιο Τσινγκάι-Θιβέτ, μια περιοχή γνωστή και ως «Η στέγη του κόσμου».

Το Έβερεστ συνεχίζει να ψηλώνει με ρυθμό περίπου ένα εκατοστό κάθε χρόνο, καθώς προοδευτικά ανυψώνεται ο φλοιός του πλανήτη κάτω από το βουνό εξαιτίας της σύγκλισης της ινδικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Έβερεστ από μια τέτοια ασυνήθιστη οπτική γωνία τραβήχτηκε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 και στη συνέχεια υπέστη βελτίωση από τη NASA.

Οι πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι (1919–2008) και ο Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου του 1953. Μέχρι το τέλος της ορειβατικής σεζόν του 2010, το κατόρθωμά τους επαναλήφθηκε άλλες 5.104 φορές από 3.142 ανθρώπους. Μέχρι το τέλος του έτους 2020, περισσότεροι από 300 ήταν οι ορειβάτες που απεβίωσαν, ή σκοτώθηκαν με ατύχημα, προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Έβερεστ ως ανάβαση φαίνεται από το γεγονός ότι το 77% των επιτυχημένων αναβάσεων έγιναν από το 2000 και μετά. Μόνο το 2007, καταγράφηκαν 633 αναβάσεις.

Στις 16 Μαΐου 1975 ανέβηκε στο Έβερεστ η πρώτη γυναίκα, η Γιαπωνέζα Τζούνκο Ταμπέι. Η Ταμπέι και ο σέρπα της, Ανγκ Τσερίνγκ Ι, ήταν το 38ο και 39ο άτομο που έφτασε ως την κορυφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ