ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ καλεί την Κίνα να συμμετάσχει ενεργά στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Η ΕΕ καλεί την Κίνα να συμμετάσχει ενεργά στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Η Κίνα αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου» διαμηνύει το Πεκίνο AP Photo/Olivier Matthys

Διάρκεια περίπου δύο ωρών είχε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να καλούν το Πεκίνο να συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες τερματισμού της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Μέσω τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, καθώς και τους εμπορικούς δεσμούς ΕΕ - Κίνας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «η Κίνα δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία» μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλωσόριζε θετικά βήματα από την Κίνα για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε κάθε προσπάθεια να βοηθηθεί η Ρωσία οικονομικά ή στρατιωτικά και να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, είπε ο Μισέλ, «αλλά κάθε κίνηση της Κίνας να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου θα είναι ευπρόσδεκτη».

«Καθημερινά Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύονταν σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες, ενώ το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας ήταν μόνο 330 εκατ. ευρώ την ημέρα» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε τη θέση της ΕΕ, να καλέσουμε την Κίνα να δράσει, να δεσμευτεί να συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας», πρόσθεσε.

Και οι δύο ηγέτες της ΕΕ «έκαναν πολύ σαφές ότι η Κίνα δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις κυρώσεις (της ΕΕ)», πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σχετικά με την Ουκρανία, ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πως η Κίνα αντιτίθεται τόσο στους θερμούς όσο και στους ψυχρούς πολέμους, στις διαιρέσεις μεταξύ συνασπισμών, και αρνείται να πάρει το μέρος κάποιου», έγραψε στο Twitter ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος για την Ευρώπη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κινέζοι και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον κόσμο» και «να διεξαγάγουν ένα διάλογο για την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ