ΚΟΣΜΟΣ

Κουλέμπα στο CNNi: Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται καθώς δεν αντέχουν την πίεση σε τρία μέτωπα

Κουλέμπα στο CNNi: Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται καθώς δεν αντέχουν την πίεση σε τρία μέτωπα
Ο Κουλέμπα τόνισε ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται πιο ρεαλιστής σχετικά με τη στρατιωτική του στρατηγική AP Photo/Czarek Sokolowski

Την εκτίμηση ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσύρονται, αλλά μάλλον εκτελούν έναν ελιγμό, δηλαδή ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση για να συνεχίσουν την επίθεση στην Ουκρανία από τρία μέτωπα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στο CNNi και την Κριστιάν Αμανπούρ.

Ο Κουλέμπα επισήμανε πως η εξαγγελία της Μόσχας ότι θα μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στα δύο μέτωπα του Κιέβου και του Τσερνίχιβ ήρθε τη στιγμή που «οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να τους απωθούν με επιτυχία από χωριά και μικρές πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου. Ο λόγος που το είπαν ήταν επειδή ένιωθαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση και δεν μπορούν να διατηρήσουν την πρώτη γραμμή γύρω από το Κίεβο».

Ο Κουλέμπα τόνισε ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται πιο ρεαλιστής σχετικά με τη στρατιωτική του στρατηγική. «Πιστεύω ότι έχει ήδη γίνει πιο πραγματιστής αφού δεν μπορώ να φανταστώ ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη βόρεια Ουκρανία δεν έγινε με απόφαση του ιδίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας συνέχισε: «Αν μεταφράσουμε αυτή την πρόσφατη κίνηση, κυριολεκτικά σημαίνει ότι "δεν έχω επαρκή δύναμη για να συνεχίσω να επιτίθεμαι στην Ουκρανία από τρεις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Πρέπει λοιπόν να μεταφέρω μέρος της στρατιωτικής μου δύναμης σε άλλη κατεύθυνση για να ενισχύσω τον στρατό μου σε εκείνη την περιοχή"», είπε.

Αλλά ο Κουλέμπα πρόσθεσε επίσης ότι πιστεύει πως η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων μπορεί να είναι μια προσπάθεια στρατηγικής προετοιμασίας για μια ισχυρότερη επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

«Βλέπουμε ότι ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνάμεις τους αποσύρονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας, αλλά ταυτόχρονα ακούμε σταθερά μηνύματα και λάβαμε επίσης πληροφορίες ότι εξακολουθούν να βλέπουν το Ντονμπάς ως ένα "φρούτο που κρέμεται χαμηλά"» δήλωσε και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο θα «πρέπει να ανασυγκροτήσουν τους πόρους τους και να προετοιμαστούν για τη μάχη για το Ντονμπάς».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δύο ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 πραγματοποίησαν επίθεση σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη νότια Ρωσία. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν η Ουκρανία που πραγματοποίησε την επίθεση, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επαληθεύσει τον ρωσικό ισχυρισμό.

Ερωτηθείς από την Κριστιάν Αμανπούρ για το εάν εκπλήσσεται γενικότερα από τη στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας στον αέρα, ο Κουλέμπα απάντησε: «Έχω εμπιστοσύνη στον λαό της Ουκρανίας και στις ένοπλες δυνάμεις μας και ως υπουργός Εξωτερικών στη διπλωματία μας. Αυτό είναι πόλεμος. Μας επιτέθηκαν για να μας καταστρέψουν και απορρίπτουν το δικαίωμά μας να υπάρχουμε ως έθνος, επομένως θα αντεπιτεθούμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας στο πλαίσιο των διεθνών νόμων πολέμου».

«Δεν κουραζόμαστε να αγωνιζόμαστε για ελευθερία, για ανεξαρτησία και για τις αξίες μας. Ελπίζω λοιπόν ότι οι άνθρωποι στη Δύση δεν θα κουραστούν να μας στηρίζουν επίσης», είπε.

«Η μόνη κούραση που έχουν παρατηρήσει μέχρι στιγμής είναι η κούραση στις πρωτεύουσες που προσπαθούν να μην αποφύγουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά συνεργαζόμαστε μαζί τους και ελπίζω ότι θα τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν αυτή την κούραση», κατέληξε ο Κουλέμπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ