ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πιθανή επίσκεψη του Πάπα στο Κίεβο - Επικρίνει για πρώτη φορά εμμέσως τον Πούτιν

Ουκρανία: Πιθανή επίσκεψη του Πάπα στο Κίεβο - Επικρίνει για πρώτη φορά εμμέσως τον Πούτιν
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαλέτα της Μάλτας AP Photo/Rene Rossignaud

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κίεβο, κατόπιν πρόσκλησης των ουκρανικών αρχών, ενώ παράλληλα ασκεί για πρώτη φορά, έμμεση κριτική στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ένας «ηγεμόνας» υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις εθνικιστικών συμφερόντων.

«Ναι είναι στο τραπέζι» δήλωσε ο Πάπας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εν πτήσει από τη Ρώμη προς τη Μάλτα, εάν εξετάζει την πρόσκληση που του απηύθυναν οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της Ουκρανίας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαικαθολικής Εκκλησίας δεν αανφέρθηκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, για πρώτη φορά άσκησε εμμέσα κριτική στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι ένας «ηγεμόνας» υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις εθνικιστικών συμφερόντων.

Την περασμένη Κυριακή, ο Πάπας είχε δηλώσει στο κήρυγμά του προς τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ότι «η απειλή μιας παγκόσμιας σύρραξης, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι ήρθε η ώρα η ανθρωπότητα να αποκηρύξει τον πόλεμο προτού ο πόλεμος αφανίσει την ανθρωπότητα».

«Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει από την εισβολή στην Ουκρανία, από την έναρξη αυτού του απάνθρωπου και παράλογου πολέμου, ο οποίος, όπως κάθε πόλεμος, είναι μια ήττα για όλους, για όλους μας.

»Πρέπει να αποκηρύξουμε τον πόλεμο, έναν τόπο θανάτου όπου μητέρες και πατέρες θάβουν τα παιδιά τους, όπου άνδρες σκοτώνουν τους αδελφούς τους χωρίς καν να τους βλέπουν, όπου οι ισχυροί αποφασίζουν και οι φτωχοί πεθαίνουν» επισήμανε ο ποντίφικας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ