ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγορεύει διά νόμου το Κίεβο τα ρωσικά στρατιωτικά σύμβολα «Z» και «V»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγορεύει διά νόμου το Κίεβο τα ρωσικά στρατιωτικά σύμβολα «Z» και «V»
Το σύμβολο «Ζ» σε ρωσικό άρμα μάχης στα περίχωρα της Μαριούπολης, 11 Μαρτίου 2022 AP Photo/Evgeniy Maloletka

Noμοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V» ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.

Ο Νικίτα Ποτιράγιεφ, εκ των βουλευτών που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα γράμματα «Z» και «V» εμφανίζονται σε ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η Ουκρανία ζητά να ποινικοποιηθεί η χρήση του συμβόλου «Ζ»

Η Ουκρανία έχει ήδη καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ποινικοποιήσει τη χρήση του συμβόλου «Ζ» που αντιπροσωπεύει την στήριξη στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Τρία γερμανικά κρατίδια -το Βερολίνο, η Βαυαρία και η Κάτω Σαξονία- έχουν ανακοινώσει ότι όσοι κραδαίνουν το «Ζ» ως σύμβολο υπέρ του πολέμου, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι όσοι επιδεικνύουν το σύμβολο για να «υποστηρίξουν» τη ρωσική εισβολή, θα μπορούσε να τους ασκηθεί δίωξη.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Κουλέμπα, έχει καλέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.

«Ζ σημαίνει ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

«Η δημόσια υποστήριξη αυτής της βαρβαρότητας πρέπει να απαγορευτεί», σημείωσε.

Τι συμβολίζει το γράμμα «Ζ» στα ρωσικά τανκ

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μερικές ημέρες πριν οι ρωσικές δυνάμεις προχωρήσουν σε ευρεία εισβολή στην Ουκρανία, βίντεο και φωτογραφίες άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ρωσικά τανκς και εκτοξευτές πυραύλων να φέρουν το γράμμα «Ζ».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το «Z» ως «Za pobedy» που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «για τη νίκη» ή ως «Zapad», για το «Δύση». Κάποιοι βάφτισαν τα οχήματα που έφεραν το «Ζ» ως «Ομάδα Ζορρό», ενώ άλλοι υπέθεσαν ότι το «Ζ» ίσως αναφέρεται στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως πιθανό στόχο της Μόσχας.

Αλλά από τότε που η Μόσχα διέταξε την αιματηρή επίθεση στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μυστηριώδες στρατιωτικό σύμβολο έγινε στη Ρωσία σημάδι λαϊκής υποστήριξης στον πόλεμο -κάτι που αναλυτές περιγράφουν ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος.

Οι Ρώσοι έχουν βάψει το «Z» στα αυτοκίνητά τους, εμφανίζονται με μαύρα φούτερ με το σύμβολο αυτό και βάζουν αυτοσχέδιες καρφίτσες «Z» στα πέτα τους -ένα σημάδι υποστήριξης στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.

Το σύμβολο «Ζ» εμφανίστηκε ακόμη και στη Δούμα. Η Μαρία Μπούτινα καταδικάστηκε επειδή υπηρετούσε ως ξένη πράκτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας να διεισδύσει σε εξέχοντες συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους πριν και μετά τις εκλογές του 2016. Τώρα εκπροσωπεί την περιοχή Κίροφ για το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία που υποστηρίζει τον Πούτιν και υποστηρίζει τον πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ