ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός εντοπίστηκε ο γνωστός Ουκρανός φωτορεπόρτερ Μαξίμ Λεβίν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός εντοπίστηκε ο γνωστός Ουκρανός φωτορεπόρτερ Μαξίμ Λεβίν
Ο Μαξίμ Λεβίν συνεργαζόταν με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα και οι λήψεις του από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν κάνει το γύρο του κόσμου Twitter @ Christopher Mille

Νεκρός στα περίχωρα του Κιέβου εντοπίστηκε ο Ουκρανός φωτορεπόρτερ Μαξίμ Λεβίν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από τις 13 Μαρτίου. Η ουκρανική εισαγγελία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για το θάνατο του γνωστού φωτορεπόρτερ, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος συνεργαζόταν με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα και οι λήψεις του έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο φωτορεπόρτερ δεν είχε επικοινωνήσει με συναδέλφους του από τις 13 Μαρτίου, όταν κάλυπτε τη σύγκρουση στην περιοχή Βισγκορόντ βορείως της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου αργότερα ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με τα ρωσικά στρατεύματα.

Το θάνατο του 40χρονου Μαξίμ Λεβίν επιβεβαίωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό μέσο LB.ua για το οποίο εργαζόταν, καθώς και ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ, ο οποίος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η σορός του Λεβίν «βρέθηκε κοντά στο χωριό Γκούτα Μετζιγκίρσκα την 1η Απριλίου».

Οι ουκρανικές εισαγγελικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για το θάνατο του φωτορεπόρτερ.

«Βάσει των προκαταρκτικών πληροφοριών, ο άοπλος Μαξίμ Λεβίν σκοτώθηκε από στρατιώτες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με δύο σφαίρες από μικρά πυροβόλα όπλα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ρωσική γενική εισαγγελία.

Ο Μαξίμ Λεβίν εργαζόταν για το LB.ua για περισσότερο από μία δεκαετία. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που είχε τραβήξει από τον πόλεμο που κάλυπτε από το 2014 έχουν κάνει το γύρο του κόσμου μέσω διεθνών ειδησεογραφικών μέσων, με αρκετά εκ των οποίων συνεργαζόταν, περιλαμβανομένου του BBC.

«O Oυκρανός φωτορεπόρτερ Μαξίμ Λεβίν, ο φίλος και συνάδελφός μας, βρέθηκε νεκρός την 1η Απριλίου. Τον σκότωσαν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Κίεβο. Γνώριζα τον Μαξ, πατέρα τεσσάρων παιδιών, από τότε που ξεκινήσαμε να καλύπτουμε τον πόλεμο το 2014. Ήταν γενναίος, ταλαντούχος και αφιερωμένος στην κάλυψη [σ.σ. του πολέμου]. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε» αναφέρει ο ανταποκριτής του BuzzFeedNews, Κρίστοφερ Μίλερ.

Στις 38 ημέρες που μετρά η εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ