ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Εμπόδισαν διαδήλωση για την οικονομική κρίση - Έκλεισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σρι Λάνκα: Εμπόδισαν διαδήλωση για την οικονομική κρίση - Έκλεισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Λίγο πριν μπλοκάρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανώνυμοι ακτιβιστές είχαν απευθύνει μέσω του Ίντερνετ εκκλήσεις για νέες μαζικές διαδηλώσεις (AP Photo/Eranga Jayawardena)

Όλο και περισσότεροι πολίτες είναι αγανακτισμένοι από την οικονομική ανέχεια με αποτέλεσμα να στρέφονται κατά της κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό τους την αντιπολίτευση που εκμεταλλεύεται πολιτικά την κατάσταση στη χώρα.

Αστυνομικοί εμπόδισαν μία προγραμματισμένη διαδήλωση που επιχείρησε να κάνει η αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάσκα, σήμερα Κυριακή, 3 Απριλίου.

Την ίδια ώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μπλοκαρισμένα στη Σρι Λάνκα.

Το Twitter, το Facebook, το Whatsapp, το YouTube και το Instagram είναι μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν καταστεί μη προσβάσιμα σε όλη τη χώρα.

Πριν τεθεί σε εφαρμογή αυτός ο αποκλεισμός, ανώνυμοι ακτιβιστές είχαν απευθύνει μέσω του Ίντερνετ εκκλήσεις για νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, σε συνδυασμό με hashtags εχθρικά προς την εξουσία, όπως #GoHomeRajapaksas («Έξω οι Ρατζαπάκσα»). «Μην αποθαρρυνθείτε από τα δακρυγόνα, πολύ σύντομα θα ξεμείνουν από δολάρια για να τα ξαναπρομηθευτούν», καλούσε χθες, Σάββατο, μια ανάρτηση.

Εκατοντάδες άνθρωποι, με επικεφαλής βουλευτές της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από την κατοικία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σατζίτ Πρεμαντάσα και άρχισαν να κατευθύνονται προς μία από τις πλατείες του Κολόμπο, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει μέχρι αύριο, Δευτέρα. Όμως γρήγορα εμποδίσθηκαν από μια μεγάλη ομάδα στρατιωτικών και αστυνομικών, οι οποίοι έφεραν αυτόματα τουφέκια, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Σε κανονικές συνθήκες, ο στρατός οφείλει να περιορίζεται σε ρόλο υποστήριξης της αστυνομίας. Όμως με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα, μπορεί να επεμβαίνει μόνος του, κυρίως για να συλλαμβάνει πολίτες.

«Ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα καλά θα κάνει να αντιληφθεί πως ο κόσμος στρέφεται κατά του αυταρχικού καθεστώτος του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάρσα νε Σίλβα, βουλευτής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης SJB.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια κατάληψη της εξουσίας από το στρατό. Θα έπρεπε να γνωρίζουν πως είμαστε ακόμη μια δημοκρατία», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ