ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο κατηγορεί τον Σταϊνμάιερ για την στάση του απέναντι στη Μόσχα

Ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο κατηγορεί τον Σταϊνμάιερ για την στάση του απέναντι στη Μόσχα
Ο 'Αντριζ Μέλνικ είχε ασκήσει και πριν από δύο εβδομάδες κριτική στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με αφορμή συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Προεδρία για την Ουκρανία AP Photo

 Για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία κατήγγειλε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, 'Αντριζ Μέλνικ, και του καταλόγισε ευθύνες για την πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία έναντι της Μόσχας όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών και προηγουμένως ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος έχει κάτι περισσότερο από μια αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια με τη Ρωσία. Για τον κ. Σταϊνμάιερ η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει κάτι θεμελιώδες, ακόμη και ιερό, ό,τι και αν συμβεί. Ούτε οι επιθετικοί πόλεμοι παίζουν σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Μέλνικ σε συνέντευξή του στην Tegesspiegel και κατηγόρησε τον γερμανό Πρόεδρο ότι «σκέφτεται όπως ο Πούτιν». Από τη σκοπιά του Ρώσου Προέδρου, συνέχισε, «δεν υπάρχει ουκρανικός, λαός ούτε γλώσσα, ούτε πολιτισμός, και επομένως ούτε κράτος. Και ο Σταϊνμάιερ φαίνεται να συμμερίζεται την ιδέα ότι οι Ουκρανοί στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρέσβη, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μεγάλα μεμονωμένα συμφέροντα σε σχέση με τη Ρωσία, όπως η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα, και ευθύνη για αυτό φέρει και ο κ. Σταϊνμάιερ, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, αλλά ακόμη και από τη θητεία του ως επιτελάρχης της καγκελαρίας. «Ο κ. Σταϊνμάιερ δημιουργεί εδώ και δεκαετίες έναν ιστό αράχνης επαφών με τη Ρωσία. Υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι που τώρα κατέχουν θέσεις ευθύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό», τόνισε ο κ. Μέλνικ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διορισμό του πρέσβη Γιενς Πλέτνερ (σ.σ. ο οποίος έχει διατελέσει και πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα) ως συμβούλου του και του Αντρέας Μιχαέλις ως υφυπουργού Εξωτερικών.

Ο 'Αντριζ Μέλνικ είχε ασκήσει και πριν από δύο εβδομάδες κριτική στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με αφορμή συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Προεδρία για την Ουκρανία. Ο ουκρανός πρέσβης μποϊκοτάρισε τη συναυλία, χαρακτηρίζοντάς την «προσβολή», επειδή δεν συμμετείχαν σε αυτήν ουκρανοί σολίστ, αλλά μόνοι Ρώσοι. «Η συναυλία ήταν, κατά την άποψή μου, ένα σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα, ίσως ακόμη και για να δείξει στον Πούτιν ότι 'εδώ φυλάμε τα μετόπισθεν', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μέλνικ. «Ο κ. Σταϊνμάιερ γνωρίζει πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα. Η ευαισθησία είναι μια άγνωστη λέξη για αυτόν, τουλάχιστον σε ό,τι έχει σχέση με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Πριν από λίγες ημέρες ο ουκρανός πρέσβης είχε δηλώσει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στη συνάντηση μαζί του «σχεδόν έκλαιγε», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ «ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ισολογισμούς παρά για τα δεινά των Ουκρανών» και ήθελε με συνοπτικές διαδικασίες να συνεργαστεί με την επόμενη, φιλορωσική, κυβέρνηση της χώρας, καθώς, όπως πίστευε, σύμφωνα με τον κ. Μέλνικ, η Ουκρανία «ήταν υπόθεση ωρών» να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά την πολιτική του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο 'Αντριζ Μέλνικ την περιέγραψε ως «μαχαίρι στην πλάτη της Ουκρανίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ