ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία
«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γι' αυτό το λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος AP Photo/Vadim Ghirda

Για γενοκτονία στην Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω συνταρακτικών εικόνων με θηριωδίες κατά αμάχων που φθάνουν από την κωμόπολη Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, κατόπιν της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού του» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γι' αυτό το λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να λογοδοτήσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι και άλλοι φέρουν ευθύνη. «Πιστεύω ότι όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές, όποιος δίνει οδηγίες και εντολές, πρέπει να τιμωρηθεί επαρκώς», είπε.

Ως προς τι συνιστά γι' αυτόν «επαρκής» τιμωρία, απάντησε:

«Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους [...] δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής για αυτό».

Σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε επίσης μιλώντας σήμερα, Κυριακή, στο BBC ότι οι σκηνές στις περιοχές των οποίων ο έλεγχος ανακτήθηκε είναι αδύνατο να περιγραφούν. Ερωτηθείς εάν οι σκηνές αναλογούν σε εγκλήματα πολέμου, απάντησε: «Οφείλω να είμαι προσεκτικός με τους όρους που θα χρησιμοποιήσω, όμως φαίνεται ότι πρόκειται ακριβώς για εγκλήματα πολέμου».

«Βρήκαμε μαζικούς τάφους. Βρήκαμε ανθρώπους με τα χέρια και τα πόδια δεμένα να έχουν δεχθεί σφαίρες στο κεφάλι. Ήταν άμαχοι και εκτελέστηκαν. Βρήκαμε σορούς καμένες λες και κάποιες προσπαθούσε να κρύψει τα εγκλήματά του, αλλά δεν είχε το χρόνο» δήλωε ο Σεργκέι Νικιφόροφ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, από πλευράς του έκανε λόγο για σκόπιμη σφαγή στη Μπούτσα, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος -«σκοτώνοντας από οργή ή απλά γιατί ήθελαν να σκοτώσουν»- και οι ενέργειές της είναι πιθανόν αναλογούν σε γενοκτονία.

Καθώς ολόκληρη η περιφέρεια του Κιέβου έχει επανέλθει στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων αποκαλύπτονται η βαρβαρότητα και οι θηριωδίες ενός πολέμου-«επιλογής» του Βλαντιμίρ Πούτιν που μετρά πλέον 39 ημέρες.

Δημοσιογράφοι ουκρανικών και διεθνών μέσων κατόρθωσαν να μεταβούν το Σάββατο στην κωμόπολη Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Φωτογραφία που ανήρτησε ο δημοσιογράφος Ιλία Πονομαρένκο της Kyiv Independent φέρεται να επιβεβαιώνει αναφορές ότι πολίτες που βρέθηκαν να κείτονται νεκροί στους δρόμους της Μπούτσα εκτελέστηκαν, έχοντας τα χέρια δεμένα.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε επίσης φωτογραφίες νεκρών αμάχων σε αυτοκινητόδρομο 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται ότι κουβέρτα καλύπτει τις σορούς τεσσάρων-πέντε γυμνών γυναικών, τις οποίες «οι βάρβαροι επιχείρησαν να κάψουν στην άκρη του δρόμου».

Οι σοροί τουλάχιστον 20 ανδρών, ντυμένων με πολιτικά, εντοπίστηκαν διασκορπισμένες σε δρόμο της κωμόπολης Μπούτσα το Σάββατο. Τα αίτια θανάτου δεν ήταν άμεσα σαφή, ωστόσο ένας εκ των νεκρών έφερε μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Οι 16 από τις σορούς που εντοπίστηκαν στο δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τρεις ήταν στη μέση του δρόμου και άλλη μία στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι κείτονταν ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι οι σοροί βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

Ο δήμαρχος της Μπούτσα, Ανατόλι Φεντόρουκ, δήλωσε ότι περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην κωμόπολη που υπήρξε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων. «Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 σορούς στο έδαφος,, αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί σε αυλές, πίσω από τους φράχτες» ανέφερε μιλώντας στο AFP.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι σοροί δεν μπορούν να περισυλλεγούν εάν δεν εξεταστούν πρώτα από πυροτεχνουργούς, καθώς μπορεί να είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» ανέφερε ο δήμαρχος.

Διαβάστε επίσης

Μαύρη κηλίδα του 21ου αιώνα η σφαγή της Μπούτσα - Κατακραυγή διεθνώς για εγκλήματα πολέμου

Αρνείται η Ρωσία ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούτσα μιλώντας για «σκηνοθετημένη παράσταση»

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ