ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Ουγγαρία: Τέταρτη θητεία για τον Βίκτορ Όρμπαν

Εκλογές στην Ουγγαρία: Τέταρτη θητεία για τον Βίκτορ Όρμπαν
Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη «συμπληρώσει» 12 χρόνια «αντιφιλελεύθερων» μεταρρυθμίσεων AP Photo/Petr David Josek

Αν και αντιμέτωπος με ένα ενιαίο αντιπολιτευόμενο μέτωπο για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία της Ουγγαρίας το 2010, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν -ο πλέον φιλικά διακείμενος στο Κρεμλίνο ηγέτης στην ΕΕ, μαζί με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς της Σερβίας- επικράτησε εκ νέου στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz υπό τον Βίκτορ Όρμπαν προηγείται με ποσοστό 56,1% έναντι 32,2% της Συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, με καταμετρημένο το 53% των ψήφων.

Τα ποσοστά μεταφράζονται σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με το Fidesx να εξασφαλίζει 133 έδρες σε σύνολο 199 του ουγγρικού Κοινοβουλίου.

Το Fidesz προηγείται επίσης σε 89 από τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και η αντιπολίτευση στις υπόλοιπες 17.

Ο Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται καθ' οδόν προς τέταρτη θητεία στα ηνία της χώρας, έχοντας ήδη «συμπληρώσει» 12 χρόνια «αντιφιλελεύθερων» μεταρρυθμίσεων.

Έχοντας έλθει κατ' επανάληψη σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις του κράτους Δικαίου, ο Όρμπαν φίμωσε στη διάρκεια των τριών διαδοχικών κυβερνητικών θητειών τη Δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης, προωθώντας παράλληλα ένα υπερσυντηρητικό όραμα για την κοινωνία.

Η εκλογική αναμέτρηση αναπόφευκτα διεξήχθη στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, με τον 58χρονο Βίκτορ Όρμπαν να εμφανίζεται από την πλευρά του ως υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας, απορρίπτοντας την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ