ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σκοτώθηκε στη Μαριούπολη ο Λιθουανός σκηνοθέτης Μάντας Κβενταράβιτσους

Ουκρανία: Σκοτώθηκε στη Μαριούπολη ο Λιθουανός σκηνοθέτης Μάντας Κβενταράβιτσους
O Μάντας Κβενταράβιτσους Twitter/@LithuaniaMFA

Νεκρός είναι ο Λιθουανός σκηνοθέτης Μάντας Κβενταράβιτσους, με το Κίεβο να αναφέρει πως σκοτώθηκε στη Μαριούπολη από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που συνεχίζουν να πολιορκούν την πόλη.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας:

«Οι ρώσοι εισβολείς σκότωσαν τον Λιθουανό σκηνοθέτη Μάντας Κβενταράβιτσους, δημιουργό του ντοκιμαντέρ ‘Mariupolis’, καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Μαριούπολη».

Τον θάνατο του 45χρονου ντοκιμαντερίστα επιβεβαίωσε και ο Ρώσος σκηνοθέτης Βιτάλι Μάνσκι, ιδρυτής του μοσχοβίτικου φεστιβάλ Artdocfest, όπου είχε προσκληθεί ο Μάντας Κβενταράβιτσους.

«Σκοτώθηκε σήμερα στη Μαριούπολη, με την κάμερα στο χέρι, σ’ αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο του κακού εναντίον του κόσμου όλου», ανέφερε ο Βιτάλι Μάνσκι μέσω Facebook.

Μέσω Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας εξέφρασε «σοκ» για την είδηση του θανάτου του δημιουργού.

«Σκοτώθηκε στη Μαριούπολη, όπου κατέγραφε τις φρικαλεότητες του πολέμου της Ρωσίας. Το προηγούμενο φιλμ του, το ‘Mariupolis’ (2016), αφηγείτο την ιστορία μιας πολιορκημένης πόλης με ισχυρή θέληση για ζωή», πρόσθεσε η λιθουανική διπλωματία.

Γεννημένος το 1976, ο Μάντας Κβενταράβιτσους έγινε γνωστός με το ντοκιμαντέρ αυτό, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ