ΚΟΣΜΟΣ

F51: Το πρώτο πολυώροφο πάρκο για σκέιτμπορντ στον κόσμο

F51: Το πρώτο πολυώροφο πάρκο για σκέιτμπορντ στον κόσμο
Το F51 είναι αφιερωμένο στους νέους, έχει να κάνει με την αναγέννηση της πόλης για την επόμενη γενιά HOLLAWAYSTUDIO.GR

Στην παραλιακή πόλη Folkestone, στο Kent της Αγγλίας, υψώθηκε το F51 που θέλει να είναι το πρώτο πολυώροφο πάρκο για σκέιτμπορντ στον κόσμο και το οποίο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Hollaway Studio κατά παραγγελία του εκατομμυριούχου Roger De Haan.

Οι τρεις όροφοι – Bowl Floor, Street Floor και Flow Floor – προσφέρουν τόσο στους λάτρεις του σκέιτμπορντ όσο και στους αναβάτες BMX κορυφαίες εγκαταστάσεις με τρία πελώρια κοιλώματα και πολυεπίπεδα «τοπία».

Επιπλέον το κτήριο περιλαμβάνει έναν ύψους 15 μέτρων τοίχο για αναρρίχηση και στο ισόγειο, ένα ολυμπιακών διαστάσεων γήπεδο πυγμαχίας δίπλα σε ένα καφέ, διακοσμημένο με τέχνη για σανίδες σκέιτμπορντ. Σε όλο το κτήριο είναι διάσπαρτες 12 τοιχογραφίες από ντόπιους καλλιτέχνες.

«Το F51 είναι αφιερωμένο στους νέους, έχει να κάνει με την αναγέννηση της πόλης για την επόμενη γενιά» είπε ο αρχιτέκτονας Guy Hollaway, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου.

«Συνήθως, δεν περιμένεις να είναι στο κέντρο της πόλης ένα πάρκο για σκέιτμπορντ. Φυσιολογικά θα ήταν εκτός πόλης και δεν θα αποτελούσε μέρος της κοινότητας, ενώ αυτό πραγματικά ενθαρρύνει τους νέους να έρθουν και τους λέει “είστε ο πιο σημαντικός πελάτης στην πόλη γιατί εσείς είστε το μέλλον”» πρόσθεσε.

Σε συνεργασία με τα κοντινά σχολεία, το F51 προσφέρει ειδική πρόσβαση στα παιδιά της περιοχής με μειωμένη τιμή μιας λίρας Αγγλίας τον μήνα. «Αυτό που φυσιολογικά θα συνέβαινε είναι ότι μια πόλη, με τις καλύτερες των προθέσεων, θα δημιουργούσε πάρκο για σκέιτμπορντ σε τοποθεσία εκτός πόλης. Αλλά δεν υπάρχει διαχείριση του πάρκου και κατά συνέπεια γίνεται ένα μέρος όπου πουλάνε ναρκωτικά, άρα τότε το σκέιτμπορντ αποκτά κακή φήμη. Πιστεύουμε ότι αυτό το κτήριο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος σκέφτεται το σκέιτμπορντ».

Ο αρχικός σχεδιασμός για την τοποθεσία προέβλεπε την κατασκευή πάρκινγκ. Αλλά η ιδέα του πάρκου για σκέιτμπορντ μπήκε στην εξίσωση όταν ο Den Haan συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αντικαταστήσει ένα ήδη υπάρχον δίπλα στο λιμάνι πάρκο για σκέιτμπορντ, όπου ο ίδιος και το αρχιτεκτονικό γραφείο ACME κτίζουν κατοικίες. «Σκέφτηκε ότι τα αυτοκίνητα πραγματικά είναι βαρετά, άρα γεννήθηκε η ιδέα ενός πολυώροφου πάρκου για σκέιτμπορντ» επισήμανε ο Guy Hollaway.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ