ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας καταδικάζει «τις εξαιρετικά σκληρές πράξεις βίας» κοντά στο Κίεβο

Ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας καταδικάζει «τις εξαιρετικά σκληρές πράξεις βίας» κοντά στο Κίεβο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει «συγκλονιστεί βαθιά» από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «εξαιρετικά σκληρές πράξεις βίας κατά αμάχων διαπράχθηκαν κοντά στο Κίεβο» AP/Sergei Grits

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει «συγκλονιστεί βαθιά» από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «εξαιρετικά σκληρές πράξεις βίας κατά αμάχων διαπράχθηκαν κοντά στο Κίεβο».

«Ο φόνος αθώων αμάχων συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και είναι απαράδεκτος και καταδικάζω απερίφραστα τις ενέργειες αυτές», δήλωσε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι έπειτα από συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου στη Βαρσοβία.

Η καταδίκη του επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία, προστίθεται στην κατακραυγή που προκάλεσε παγκοσμίως ο εντοπισμός πτωμάτων σε ομαδικούς τάφους ή να κείτονται στους δρόμους κοντά στο Κίεβο στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

«Η ρωσική επίθεση συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απόπειρα να αλλάξει μονομερώς το υφιστάμενο καθεστώς με την προσφυγή στη βία», δήλωσε επίσης ο Χαγιάσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας δίπλα του τον Πολωνό ομόλογό του.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για φόνους αμάχων κοντά στο Κίεβο, υπονοώντας ότι οι εικόνες των πτωμάτων είναι «πλαστές».

Ο Χαγιάσι έμεινε αρκετές μέρες στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια των οποίων μετέβη στα σύνορα με την Ουκρανία και συνάντησε πρόσφυγες που διέφυγαν από την χώρα που συγκλονίζεται από τον πόλεμο.

«Είδα από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες», σημείωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να αναφερθεί στις πρόσφατες πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν από την Ουκρανία θα τον συνοδεύσουν στην πτήση της επιστροφής του στην Ιαπωνία.

Ο Ράου υπογράμμισε από την πλευρά του πόσο σημαντική είναι η διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η διπλωματία και ο διάλογος», δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, προσθέτοντας: «Λυπούμαστε που η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επίθεσης και του πολέμου αντί του διαλόγου και της διπλωματίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ