ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μπούτσα ο Ζελένσκι: Δεν θα σταματήσουμε λεπτό μέχρι να βρούμε όλους τους εγκληματίες

Στη Μπούτσα ο Ζελένσκι: Δεν θα σταματήσουμε λεπτό μέχρι να βρούμε όλους τους εγκληματίες
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνοδευόμενος από Ουκρανούς στρατιώτες επισκέπτεται την πόλη Μπούτσα, μετά την απελευθέρωσή της από τον ρωσικό στρατό, στις 04 Απριλίου 2022 (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)

Στη Μπούτσα βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη σφαγή που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι ήταν «πολύ δύσκολο» για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία μετά τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι φρικαλεότητες που έγιναν στην πόλη αντιπροσωπεύουν «τη φύση του ρωσικού στρατού», σημειώνοντας ότι «μεταχειρίζονται τους ανθρώπους χειρότερα από τα ζώα».

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε έναν δρόμο αυτής της πόλης όπου βρέθηκαν τα πτώματα πολλών αμάχων.

«Καθημερινά, καθώς μαχητές μας εισέρχονται και ανακτούν εδάφη, βλέπετε τι συμβαίνει», είπε στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η Ρωσία στις συνομιλίες με την Ουκρανία, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση.

Τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό που βρίσκεται εκεί ο Τύπος. «Θέλουμε να δείξετε στον κόσμο τι συνέβη εδώ. Τι έκανε ο ρωσικός στρατός, τι έκανε η Ρωσία στην ειρηνική Ουκρανία. Ήταν σημαντικό να δείτε ότι αυτοί ήταν πολίτες», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν, με ακρωτηριασμένα μέλη, γυναίκες που βιάστηκαν και παιδιά που δολοφονήθηκαν», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο Ζελένσκι τόνισε τη δέσμευση της Ουκρανίας να βρει τους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες.

«Θα ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση. Δεν θα σταματήσουμε ούτε ένα λεπτό μέχρι να βρούμε όλους τους εγκληματίες και νομίζω ότι αυτό θα ωφελήσει τον πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος προειδοποίησε ότι «αν δεν βρούμε μια πολιτισμένη λύση», ο ουκρανικός λαός «θα βρει μια μη πολιτισμένη λύση» για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα.

Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και περιτριγυρισμένος από ασφάλεια, μίλησε για «βασικούς ηγέτες κορυφαίων χωρών που πήραν τις αποφάσεις για το εάν η Ουκρανία θα έπρεπε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

«Νομίζω ότι πρέπει να έρθουν εδώ και να δουν πώς τελειώνουν αυτά τα παιχνίδια, αυτό το φλερτ με τη Ρωσία», είπε.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι πολλές ενέργειες ρωσικών δυνάμεων κατηγοριοποιούνται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η Ουκρανία σε αυτό το πλαίσιο ερευνά τις ενέργειές τους σε περιοχές στην περιφέρεια του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπούτσα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη Μποροντιάνκα είναι η χειρότερη στην περιφέρεια του Κιέβου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων.

Οι σοροί τουλάχιστον 412 αμάχων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής διασκορπισμένες σε πόλεις, όπως η Μπούτσα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι εικόνες με θηριωδίες κατά αμάχων στην Μπούτσα, φωτογραφίες που παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, εικόνες από μαζικούς τάφους και μαρτυρίες για παιδιά ανθρώπινες-ασπίδες στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων έχουν πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή. Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλονται από την Ουκρανία και χώρες της Δύσης, και ζητείται άμεση διερεύνηση εκ μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταστούν υπόλογοι.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους, μιλώντας για προβοκάτσια και «σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης», και ανακοινώνοντας ότι θα διεξάγει τη δική της έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ