ΚΟΣΜΟΣ

Το 90% της Μαριούπολης έχει καταστραφεί - Παγιδευμένοι παραμένουν 130.000 πολίτες

Το 90% της Μαριούπολης έχει καταστραφεί - Παγιδευμένοι παραμένουν 130.000 πολίτες
Αυτή η δορυφορική εικόνα από τη Maxar Technologies απεικονίζει κατεστραμμένες πολυκατοικίες και σπίτια στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 (Maxar Technologies via AP)

Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής παρουσιάζει η Μαριούπολη, η οποία έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από την ρωσική εισβολή, ενώ σχεδόν 130.000 πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι. Ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η πολιορκούμενη πόλη στην νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%» και το «40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές».

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 130.000 κάτοικοι» παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Αδύνατη η πρόσβαση για τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.

Λεωφορεία που προορίζονταν να απομακρύνουν πολίτες από τη Μαριούπολη δεν κατέστη δυνατό να φθάσουν στην πολιορκούμενη πόλη λιμάνι σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος.

Σε σχόλιά της στην εθνική τηλεόραση, η Βέρεστσουκ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις λέγοντας ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση της πόλης, αναφερόμενη στη σημερινή τέταρτη απόπειρα του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη που πολιορκείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Τζέισον Στρατσιούζο αρνήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία αυτή.

Νωρίτερα σήμερα ο Στρατσιούζο είχε ανακοινώσει ότι «εξαιτίας των συνθηκών ασφαλείας, η ομάδα της ΔΕΕΣ δεν κατάφερε φθάσει στη Μαριούπολη».

Επανειλημμένες προσπάθειες για να οργανωθούν επιχειρήσεις μαζικής απομάκρυνσης των πολιτών έχουν αποτύχει, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν την ευθύνη η μια στην άλλη.

Πριν από τον πόλεμο, η Μαριούπολη είχε σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους.

«Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει με αγριότητα τη Μαριούπολη. Οι βομβαρδισμοί είναι ασταμάτητοι», κυρίως με «εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών» πρόσθεσε ο Μποϊτσένκο.

Όπως δήλωσε, οι επιθέσεις κατά της Μαριούπολης προέρχονται κυρίως από τη θάλασσα, όπου βρίσκονται ρωσικά πολεμικά πλοία.

«Σχεδιάζουμε την αναγκαστική απομάκρυνση των εναπομεινάντων κατοίκων, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό σήμερα», δήλωσε εκφράζοντας λύπη.

Ρώσοι και Ουκρανοί εδώ και μέρες ρίχνουν την ευθύνη οι μεν στους δε για τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης της Μαριούπολης και την προώθηση των κατοίκων προς τη Ζαπορίζια, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων δυτικά.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί έπειτα από πολιορκία ενός και πλέον μήνα του ρωσικού στρατού που την σφυροκοπά, αφήνοντας τον πληθυσμό μόνο του, κάτω από φρικτές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ