ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Περιορισμούς στην έκδοση θεωρήσεων VISA προς «μη φιλικές χώρες»

Ρωσία: Περιορισμούς στην έκδοση θεωρήσεων VISA προς «μη φιλικές χώρες»
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται περιορισμοί στην έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε πολίτες χωρών που η Μόσχα χαρακτηρίζει «εχθρικές» Pixabay

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται περιορισμοί στην έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε πολίτες χωρών που η Μόσχα χαρακτηρίζει «εχθρικές» σε απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το διάταγμα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, αναστέλλει το καθεστώς απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε πολίτες χωρών μελών της ΕΕ, όπως και της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Δανίας και της Ισλανδίας.

Επιπροσθέτως το διάταγμα εξουσιοδοτεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλους φορείς να αποφασίζουν αν θα επιβάλουν ατομικούς περιορισμούς εισόδου στη Ρωσία σε «ξένους υπηκόους και απάτριδες που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, των πολιτών της ή των νομικών οντοτήτων της».

Τον περασμένο μήνα η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε έναν κατάλογο εχθρικών χωρών στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, οι χώρες-μέλη της ΕΕ και η Ουκρανία, μεταξύ άλλων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το πρακτορείο Reuters αναμεταδίδει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου TASS, στο οποίο αναφέρονται δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τερματίσει από τις 9 Απριλίου την απαγόρευση πτήσεων προς και από 52 χώρες καθώς η χώρα συνεχίζει να αίρει περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19.

Συγκεκριμένα η Ρωσία σχεδιάζει να επαναλάβει τις πτήσεις προς και από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και άλλες «φιλικές χώρες», δήλωσε ο Μισούστιν, αναφερόμενος σε χώρες που δεν επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ