ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και Γαλλία απελαύνουν μαζικά Ρώσους διπλωμάτες μετά τη σφαγή στην Μπούτσα

Γερμανία και Γαλλία απελαύνουν μαζικά Ρώσους διπλωμάτες μετά τη σφαγή στην Μπούτσα
«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα» δηλώνει η Αναλένα Μπέρμποκ Tobias Schwarz/Pool via AP

Σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών προχωρά η γερμανική κυβέρνηση στη σκιά των συνταρακτικών εικόνων με ωμότητες κατά αμάχων που φθάνουν από την Μπούτσα της Ουκρανίας παραπέμποντας στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Παράλληλα, γνωστοποιείται ότι επίκεινται επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Τριάντα Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Γαλλία, ενώ την ίδια στιγμή, η Λιθουανία απελαύνει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη χώρα.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι 40 διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βερολίνο χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Ακολούθως και η Γαλλία ανακοίνωσε, διά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα.

Αναφορικά με τους υπό απέλαση διπλωμάτες στη Γερμανία, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι «εργάζονταν εδώ στη Γερμανία κάθε μέρα ενάντια στην ελευθερία μας, ενάντια στη συνοχή της κοινωνίας», σημειώνοντας πως «δεν θα το ανεχθούμε άλλο».

Η Deutche Welle αναφέρει σχετικά πως το Βερολίνο θεωρεί πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα πιστεύεται ότι είναι μέλη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και έχουν λάβει προθεσμία πέντε ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Νετσάγιεφ, ο οποίος κλήθηκε νωρίτερα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Μόσχα από πλευράς της προειδοποίησε ότι «θα απαντήσει αναλόγως», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter η Αναλένα Μπέρμποκ, αναφέρει πως «οι εικόνες από τη Μπούτσα μαρτυρούν μία θέληση για καταστροφή που ξεπερνά τα σύνορα».

«Ως εκ τούτου έχουμε κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα σημαντικό αριθμό εργαζομένων της ρωσικής πρεσβείας» επισημαίνει και προαναγγέλλει περαιτέρω μέτρα κατά της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους της Γερμανίας.

«Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις ισχύουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα επεκτείνουμε αποφασιστικά την υποστήριξή μας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα ενισχύσουμε επίσης την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» επισημαίνει.

Η Γερμανία έχει κατηγορήσει ανοιχτά τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα» είχε δηλώσει την Κυριακή η Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι «η ανεμπόδιστη βία του Βλαντιμίρ Πούτιν εξολοθρεύει αθώες οικογένειες και δεν γνωρίζει σύνορα». Ακολούθησε δήλωση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος προανήγγειλε ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εκ μέρους της Δύσης για τις «ωμότητες» στην Μπούτσα.

Η Λιθουανία απελαύνει τον πρεσβευτή της Ρωσίας

Η Λιθουανία απελαύνει την ίδια στιγμή τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη χώρα, σε απάντηση των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα, όπως ανακοίνωσε το λιθουανικό υπουργείολ Εξωτερικών.

«Η Λιθουανία στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, που είναι θύματα της χωρίς προηγούμενο επιθετικότητας της Ρωσίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία δεν θα ξεχαστούν» υπογράμμισε.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα κλείσει το προξενείο της Ρωσίας στην πόλη-λιμάνι Κλαϊπέντα, επισημαίνοντας πως ο απεσταλμένος της στη Μόσχα "θα επιστρέψει στο εγγύς μέλλον".

Εν τω μεταξύ, η γειτονική Λετονία δήλωσε ότι θα κάνει επίσης βήματα σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, η Λετονία θα σκληρύνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρινκέβικς. «Ειδικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες» συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ