ΚΟΣΜΟΣ

Υπό κρατικό έλεγχο θέτει η Γερμανία τη θυγατρική της ρωσικής Gazprom

Υπό κρατικό έλεγχο θέτει η Γερμανία τη θυγατρική της ρωσικής Gazprom
Προς την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία κινείται η ΕΕ μετά τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία AP Photo/Michael Sohn, File

Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας αναλαμβάνει ως διαχειριστής τον έλεγχο της Gazprom Germania, θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επικαλούμενος «ασαφείς νομικές σχέσεις» και «παραβίαση των κανονισμών κοινοποίησης».

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα είναι ο διαχειριστής της εταιρίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και εξήγησε ότι η «άνευ προηγουμένου κίνηση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της βούλησης της μητρικής εταιρίας να αποχωρήσει από τη γερμανική θυγατρική, την οποία κατείχε σε ποσοστό 100% και να την παραχωρήσει στις -άγνωστες στη Γερμανία- ρωσικές εταιρίες JSC Palmary και GPEΒS.

«Δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις εταιρίες» δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι ένας από τους αγοραστές «διέταξε την εκκαθάριση της Gazprom Germania, η οποία, εφόσον δεν εγκριθεί η αγορά, δεν είναι νόμιμη».

Η γερμανική νομοθεσία για το εξωτερικό εμπόριο ορίζει ότι η απόκτηση υποδομών ζωτικής σημασίας από επενδυτές εκτός ΕΕ απαιτεί την έγκριση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει δοθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, υπάρχει στο υπουργείο η πεποίθηση ότι η εξαγορά δεν είναι νόμιμη.

«Αυτό το βήμα είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι για την ώρα εγγυημένη.

Η Gazprom Germania ασχολείται με το εμπόριο, τη μεταφορά και την αποθήκευση φυσικού αερίου, ενώ είναι ιδιοκτήτρια άλλων εταιριών φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά, συμπεριλαμβανομένων της Wingas και της εταιρίας αποθήκευσης Astora. Μειοψηφικό μερίδιο κατέχει και στην εταιρία μεταφοράς φυσικού αερίου Gascade.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ