ΚΟΣΜΟΣ

«Παγώνει» η ΕΕ τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία - Στο Κίεβο προσεχώς η Φον ντερ Λάιεν

«Παγώνει» η ΕΕ τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία - Στο Κίεβο προσεχώς η Φον ντερ Λάιεν
Μπλόκο στις εισαγωγές άνθρακα, όχι όμως και φυσικού αερίου, εξετάζει η ΕΕ AP Photo

Βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρόκειται να προτείνει την Τρίτη στα κράτη της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος. 

Στις σαρωτικές κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα, καουτσούκ, χημικών και άλλων προϊόντων από τη Ρωσία αξίας έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,86 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, δήλωσε η πηγή της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ προτείνει επίσης την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία αξίας άλλων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών, υπολογιστών, τεχνολογίας αερίου LNG και άλλου ηλεκτρικού και μεταφορικού εξοπλισμού, είπε η πηγή.

Ρωσικά πλοία και φορτηγά θα αποτραπούν επίσης από την πρόσβαση στην ΕΕ, ακρωτηριάζοντας περαιτέρω το εμπόριο με τη Ρωσία, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι θα γίνουν εξαιρέσεις για ενεργειακά προϊόντα, τρόφιμα και φάρμακα.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης όλες τις συναλλαγές με την VTB και άλλες τρεις ρωσικές τράπεζες που είχαν ήδη αποκλειστεί από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, είπε η πηγή.

Δεκάδες ακόμη άτομα, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών και πολιτικών, θα προστεθούν στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, πρόσθεσε ακόμη η πηγή στο Reuters.

Στο Κίεβο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της σήμερα, στο Κίεβο θα μεταβεί μέσα στην εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ