ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση για να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς

Ουκρανία - Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση για να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς
«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση του πολέμου» αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα στηρίξει περαίτερω με οπλισμό την Ουκρανία AP Photo/Virginia Mayo

Η Ρωσία θα επιχειρήσει την πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε περαιτέρω ρωσική πίεση στην ανατολική και νότια Ουκρανία προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς και να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία», επισήμανε.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση του πολέμου», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν εγκαταλείπει την επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά μετακινεί τα στρατεύματα της μακριά από το Κίεβο, για «ανασυγκρότηση, επανοπλισμό και ανεφοδιασμό», και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω ρωσική ώθηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στις «φρικτές εικόνες των δολοφονημένων αμάχων στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες ήταν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού πριν από λίγες ημέρες», λέγοντας ότι πρόκειται για «αφόρητη βιαιότητα που η Ευρώπη είχε να δει εδώ και δεκαετίες».

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένοι να παράσχουν περισσότερα όπλα για να στηρίξουν την Ουκρανία, ανέφερε στη συνέχεια ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, συστήματα αεράμυνας και άλλο εξοπλισμό, βοήθεια στον κυβερνοχώρο και εξοπλισμό για την προστασία από χημικές και βιολογικές απειλές.

«Μιλάμε για προηγμένα οπλικά συστήματα. Μιλάμε, για παράδειγμα, για πυραύλους Javelin και άλλα αντιαρματικά όπλα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα γίνουν επίσης συζητήσεις για πυρομαχικά, ιατρικές προμήθειες και «υπερσύγχρονα» οπλικά συστήματα.

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι αναμένει από τους Συμμάχους ότι θα αποφασίσουν βοήθεια και για τους άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ (Γεωργία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη), οι οποίοι είναι «ευάλωτοι στις ρωσικές απειλές».

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου στις Βρυξέλλες, θα συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα.

Επίσης θα παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Φιλανδίας, της Σουηδίας και της Γεωργίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ