ΚΟΣΜΟΣ

Εγγυήσεις ασφαλείας ζήτησε ο Ζελένσκι από τον ΟΗΕ – Η Ρωσία να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου

Εγγυήσεις ασφαλείας ζήτησε ο Ζελένσκι από τον ΟΗΕ – Η Ρωσία να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μέσω βιντεοσύνδεσης στις 5 Απριλίου 2022 στη Νέα Υόρκη (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη σημερινή του ομιλία, την οποία πραγματοποίησε μέσω βιντεοσύνδεσης. Αφού έκανε Ιδιαίτερη αναφορά στη σφαγή στην Μπούτσα, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν εγκλήματα πολέμου και ζήτησε οι υπεύθυνοι να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου.

«Πού είναι η ασφάλεια που χρειάζεται να εγγυηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας; Δεν υπάρχει. Αν και υπάρχει Συμβούλιο Ασφαλείας. Πού είναι λοιπόν η ειρήνη; Ποιες είναι αυτές οι εγγυήσεις που πρέπει να εγγυηθούν τα Ηνωμένα Έθνη;» διερωτήθηκε στην ομιλία του.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, τόνισε ότι η ευθύνη για τη Ρωσία «πρέπει να είναι αναπόφευκτη».

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το Άρθρο 1, Κεφάλαιο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ποιος είναι ο σκοπός της οργάνωσής μας; Ο σκοπός της είναι να διατηρήσει την ειρήνη», είπε. «Και τώρα ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ παραβιάστηκε κυριολεκτικά, ξεκινώντας από το άρθρο 1. Τι νόημα έχουν όλα τα άλλα άρθρα;», συνέχισε.

Ο Ζελένσκι ζήτησε να δικαστούν τα μέλη του ρωσικού στρατού και «όσοι τους έδωσαν εντολές» να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ουκρανία για «εγκλήματα πολέμου».

Κάλεσε όποιον Ρώσο έχει δώσει «εγκληματικές εντολές» και «τις εκτέλεσε σκοτώνοντας τον λαό μας» να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου, παρόμοιο με τις δίκες της Νυρεμβέργης που έλαβαν χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ναζί δικάστηκαν.

Αφού επανέλαβε ότι οι ρωσικές ενέργειες είναι «εγκλήματα πολέμου», ο Ζελένσκι είπε ότι θέλει πλήρεις και διαφανείς έρευνες.

«Μέγιστη πρόσβαση για τους δημοσιογράφους, μέγιστη συνεργασία με διεθνείς θεσμούς, εμπλοκή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πλήρης λογοδοσία. Είμαι βέβαιος ότι κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ θα πρέπει να ενδιαφέρεται για αυτό. Για ποιο πράγμα; Για να τιμωρηθούν μια και καλή όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους προνομιούχους και πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν με οτιδήποτε».

«Επομένως, δείξτε σε όλους τους άλλους πιθανούς εγκληματίες πολέμου στον κόσμο πώς θα τιμωρηθούν εάν τιμωρηθεί ο μεγαλύτερος», προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν στην Μπούτσα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σφαγή στην Μπούτσα. Όπως τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Ζελένσκι, «δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν» στην Μπούτσα.

«Χθες επέστρεψα από την πόλη μας Μπούτσα, που πρόσφατα απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα όχι μακριά από το Κίεβο. Δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν. Ο ρωσικός στρατός αναζήτησε και σκότωσε σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας. Πυροβόλησαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους όταν απλώς προσπάθησαν να καλέσουν κάποιον που ήταν ζωντανός, σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, ενήλικες και παιδιά και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα», υπογράμμισε.

Οι Ρώσοι σκότωσαν αμάχους στην Μπούτσα, μόνο για την ευχαρίστησή τους

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπογράμμισε ότι οι ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων «δεν διαφέρουν από άλλους τρομοκράτες όπως το Ντάες (Ισλαμικό Κράτος)».

«Ακολούθησαν μια συνεπή πολιτική καταστροφής της εθνοτικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας, στη συνέχεια πυροδοτούν πολέμους και σκόπιμα τους οδηγούν με τέτοιο τρόπο ώστε να σκοτώνουν όσο περισσότερους κανονικούς πολίτες».

Είπε ότι απευθύνεται στον ΟΗΕ εκ μέρους των θυμάτων της Ρωσίας: «Κάποια από αυτά πυροβολήθηκαν στους δρόμους, άλλα τα πέταξαν στα πηγάδια για να πεθάνουν. Υπέφεραν. Σκοτώθηκαν στα διαμερίσματά τους, στα σπίτια τους, ανατινάχτηκαν από χειροβομβίδες. Οι πολίτες καταπλακώθηκαν από τανκς ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου.

Όπως είπε, οι Ρώσοι σκότωσαν αμάχους στην Μπούτσα, μόνο για την ευχαρίστησή τους. «Τους ακρωτηρίασαν, έκοψαν τους λαιμούς τους. Γυναίκες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν μπροστά στα παιδιά τους. Τους έκοψαν τις γλώσσες μόνο και μόνο επειδή οι επιτιθέμενοι δεν ήθελαν να τους ακούσουν».

Οι Ρώσοι θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ενέργειες

Ο Ζελένσκι συνέχισε λέγοντας πως αναμένει ότι οι Ρώσοι «θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ενέργειες» στην Ουκρανία.

«Θα πουν ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές, είναι αδύνατο να διαπιστωθεί ποια από αυτές τις εκδοχές είναι αληθινή», είπε και πρόσθεσε: «Θα πουν μάλιστα ότι τα πτώματα των σκοτωμένων δήθεν πετάχτηκαν και όλες οι λεπτομέρειες είναι σκηνοθετημένες. Αλλά τώρα είναι 2022».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «έχουμε πειστικές αποδείξεις και υπάρχουν δορυφορικές εικόνες» που δείχνουν τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στην Μπούτσα, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να διεξάγουμε πλήρεις και διαφανείς έρευνες».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε δικαίωμα στον θάνατο. Αυτό υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας. Τους επιτρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Έτσι καταστρέφουν ό,τι μπορούν».

Ο Ουκρανός ηγέτης υπογράμμισε ότι το συμβούλιο θα πρέπει «να αφαιρέσει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο και ως πηγή πολέμου, ώστε να μην μπορεί να εμποδίσει τις αποφάσεις για τη δική της επιθετικότητα, τον δικό της πόλεμο».

«Πιστεύετε ότι παρέλθει η εποχή του διεθνούς δικαίου; Εάν η απάντησή σας είναι αρνητική, τότε πρέπει να ενεργήσετε αμέσως. Ο Χάρτης του ΟΗΕ πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως. Το σύστημα του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί άμεσα, ώστε το βέτο να μην ισοδυναμεί με δικαίωμα στον θάνατο», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ