ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αγνοούνται 400 κάτοικοι από το Χοστομέλ – Ήταν 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή

Ουκρανία: Αγνοούνται 400 κάτοικοι από το Χοστομέλ – Ήταν 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή
Αγνοούνται 400 κάτοικοι της περιοχής Χοστομέλ, προαστίου του Κιέβου που ήταν υπό ρωσική κατοχή, καταγγέλει η Ουκρανία (AP Photo/Felipe Dana)

Συνεχίζονται οι αιματοχυσίες στις ουκρανικές πόλεις, όπου ανάμεσα στους νεκρούς είναι και άμαχος πληθυσμός. Αυτή τη φορά, οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι αγνοούνται περίπου 400 άτομα, όλοι τους κάτοικοι της περιοχής Χοστομέλ, ενός προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, Τάρας Ντουμένκο, η πόλη αυτή ήταν επί 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή. Πλέον οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο και κάνουν έρευνες σε υπόγεια και καταφύγια στο προάστιο αυτό, για να τους εντοπίσουν.

Η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα φιλοξενείς δηλώσεις τους καθώς αναφέρεται στο θέμα αυτό. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος του συζύγου και του γιου μιας γιατρού της περιοχής που είχαν στην κατοχή τους οι ρωσικές δυνάμεις.

Ενώ σε άλλο σημείο ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, Τάρας Ντουμένκο, αναφέρει ότι τα πτώματα που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί.

Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ βρέθηκαν σε άλλο προάστιο του Κιέβου, την Μπούτσα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο εντοπισμός εκατοντάδων αμάχων νεκρών στην Μπούτσα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

Επίσης, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο εκτός από το Χοστομέλ και σε άλλες περιοχές όπως είναι η Μπούτσα και η Ιρπίν.

Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, μία σειρά από κυρώσεις έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία προκειμένου να την πιέσει οικονομικά 'ωστε να σταματήσει τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Μερικές από αυτές είναι:

  • Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, για να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων

  • Ορισμένες ρωσικές τράπεζες έχουν αφαιρεθεί από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων

  • Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές πετρελαίου

  • Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 1.000 Ρώσους ιδιώτες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων επιχειρηματικών ηγετών που θεωρούνται κοντά στο Κρεμλίνο

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επίσης απαγορεύσει την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης - ειδών τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως ανταλλακτικά οχημάτων - στη Ρωσία

  • Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία - συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, μόδας και τέχνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ