ΚΟΣΜΟΣ

Η CIA στο Twitter για τη συμπλήρωση 5 ετών από την εξόντωση του Μπιν Λάντεν

Η CIA στο Twitter για τη συμπλήρωση 5 ετών από την εξόντωση του Μπιν Λάντεν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν να «ξαναζήσουν» την ημέρα που εξοντώθηκε ο νούμερο ένα καταζητούμενος τρομοκράτης, Οσάμα Μπιν Λάντεν με “live tweeting”, υπενθυμίζοντας βήμα-βήμα τη στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου του 2011, μετά από επιδρομή της αμερικανικής δύναμης του ναυτικού, στην πόλη Αμποτάμπαν του Πακιστάν.

Τα τιτιβίσματα της CIA, αποτελούνται από πλήρες διάγραμμα του σχεδίου εξόντωσης του αρχηγού της αλ Κάιντα. Η μυστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 1,33 εκατομμύρια χρήστες, τιτίβιζαν με το χάσταγκ #UBLRaid, την Κυριακή.

«Η εξόντωση του Μπιν Λάντεν είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αποστολές που έχουν σημειωθεί στην ιστορία. Στην πενταετή επέτειο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμάμε όλους αυτούς τους στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων που έκαναν επιτυχή την αποστολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ράιαν Τραπάνι (Ryan Trapani) στο ABC.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “Τζερόνιμο”, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη κατοικία του στη Μπίλαλ Τάουν, Αμποταμπάντ, στις 2 Μαϊου 2011, στις 01:00 ώρα Πακιστάν. Ο θάνατος του τρομοκράτη επήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι, από τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, μετέφεραν το σώμα του στο Αφγανιστάν και το έριξαν στη θάλασσα.

Η επιχείρηση έγινε από τα μέλη των "Navy SEALS" των ΗΠΑ, από την Ναυτική Ειδική Πολεμική Ομάδα (DEVGRU), γνωστή ως SEAL Team Six, υπό τη διοίκηση της Μικτής Ειδικής Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη CIA.

Ο θάνατος του αρχιτρομοκράτη θεωρήθηκε σημαντικό γεγονός στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, το Πακιστάν κατηγορήθηκε για το γεγονός ότι αγνόησε το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε σπίτι, το οποίο βρισκόταν κοντά σε στρατιωτική ακαδημία της χώρας. Εν τέλη, η χώρα κατηγορήθηκε για συνεργασία με την Αλ Κάιντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ