ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μποϊκοτάζ» των ΗΠΑ στην G20 εάν συμμετάσχει η Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μποϊκοτάζ» των ΗΠΑ στην G20 εάν συμμετάσχει η Ρωσία
Η Τζάνετ Γέλεν σε ακρόασή της στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις της G20 εάν παρίσταται η Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές, και σίγουρα συμφωνώ μαζί του, ότι δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτε αναφορικά με τη Ρωσία σε κανένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» επισήμανε η Τζάνετ Γέλεν σε ακρόασή της στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να αποβληθεί η Ρωσία από την G20, και το έχω καταστήσει σαφές στους ομολόγους μου της Ινδονησίας ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε πολλές συναντήσεις εάν οι Ρώσοι είναι παρόντες», επισήμανε η ίδια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν την αποπομπή της Ρωσίας από τον όμιλο των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που στοχεύει στο συντονισμό της δράσης σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.

Εντούτοις, είναι σχεδόν βέβαιη η άσκηση βέτο από άλλα κράτη της G20, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται πάντως να έχει την πρόθεση να παραστεί στην επόμενη σύνοδο της G20 που θα λάβει χώρα αργότερα εντός του έτους στην Ινδονησία, όπως έχει δηλώσει η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Τζακάρτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ