ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο - ντοκουμέντο: Οι Ρώσοι έσκαψαν χαντάκια σε περιοχή υψηλής ραδιενέργειας κοντά στο Τσερνόμπιλ

Βίντεο - ντοκουμέντο: Οι Ρώσοι έσκαψαν χαντάκια σε περιοχή υψηλής ραδιενέργειας κοντά στο Τσερνόμπιλ
Ανησυχητικές οι εικόνες που κατέγραψε drone Ukraine Army/Energoatom

Εγκαταλελειμμένες ρωσικές στρατιωτικές θέσεις σε μια περιοχή υψηλής ραδιενέργειας της ζώνης αποκλεισμού κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ καταγράφηκαν σε βίντεο από drone που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από τις ουκρανικές αρχές.

Το βίντεο — που γυρίστηκε από τον ουκρανικό στρατό και κυκλοφόρησε στο Telegram από την Energoatom, τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας — δείχνει κενές κοιλότητες και χαντάκια εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών οχυρώσεων σε μια περιοχή γνωστή ως Κόκκινο Δάσος.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κόκκινο Δάσος πήρε το όνομά του όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πεύκων έγιναν κόκκινα μετά την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986 στο Τσερνόμπιλ - τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Ίχνη από τανκς και έντονα διαταραγμένο έδαφος μπορεί επίσης να δει κανείς στο δάσος —που θεωρείται ως η πιο μολυσμένη περιοχή σε ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ— και εκτός ορίων για όποιον δεν εργάζεται εκεί ή έχει ειδική άδεια.

Κίνδυνοι από ραδιενέργεια

Την περασμένη Παρασκευή, η Energoatom δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές τι έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα στο Κόκκινο Δάσος και είναι πιθανό να είχαν εκτεθεί σε σημαντική ακτινοβολία όταν έσκαβαν ή περιχαράκωσαν εκεί.

Πυκνή ραδιενεργή σκόνη που εκτοξεύτηκε από βαριά ρωσικά οχήματα θα μπορούσε να είχε εισπνευσθεί από τους στρατιώτες, οι οποίοι δεν φορούσαν εξοπλισμό προστασίας από την ακτινοβολία, δήλωσαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Το Τσερνόμπιλ έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, τα ρωσικά στρατεύματα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν και παρέδωσαν τον έλεγχο στο ουκρανικό προσωπικό. Το εργοστάσιο είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ