ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Νέες σφοδρές βροχοπτώσεις στο Σίδνεϊ - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Αυστραλία: Νέες σφοδρές βροχοπτώσεις στο Σίδνεϊ - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Στο Σίδνεϊ έχουν πέσει φέτος 1.227 χιλιοστά βροχής, περισσότερα από τον μέσο όρο ετήσιων βροχοπτώσεων (AP Photo/Rick Rycroft)

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το Σίδνεϊ ανάγκασαν κατοίκους πολλών περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο όγκος βροχής που εκδηλώθηκε μέσα σε ένα βράδυ αντιστοιχούσε σε τόση ποσότητα νερού όση θα έριχνε μέσα σε ένα μήνα. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να σώσουν έναν άνδρα που είχε παρασυρθεί από τα νερά στο βορειοδυτικό τμήμα του Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα αυτοκίνητα δυσκολεύονται να διασχίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ υπάρχουν πεσμένες κολόνες ηλεκτροδότησης και δέντρα.

Επίσης, οι ένοικοι ενός οίκου ευγηρίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να σωθούν από τις βροχοπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές ζήτησαν από τους 5 εκατομμύρια κατοίκους του Σίδνεϊ να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο Σίδνεϊ έχουν πέσει μέχρι στιγμής φέτος 1.227 χιλιοστά βροχής, περισσότερα από τον μέσο όρο ετήσιων βροχοπτώσεων (1.213 χιλιοστά). Τις επόμενες 24 ώρες σε πολλές παράκτιες πόλεις της ανατολικής Αυστραλίας αναμένονται έως και 180 χιλιοστά βροχής, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα αφορά τις νότιες ακτές της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε μήκος 600 χιλιομέτρων, αλλά τα φαινόμενα αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν από σήμερα το βράδυ (7 Απριλίου), επεσήμανε η ίδια πηγή.

Στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας επικράτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διάρκεια του καλοκαιριού το φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, τρία μετεωρολογικά συστήματα έχουν πλήξει την ανατολική Αυστραλία τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με πολλές περιοχές του νότιου τμήματος της Νέας Νότιας Ουαλίας και του νοτιοανατολικού τμήματος του Κουίνσλαντ να καταγράφουν ρεκόρ βροχοπτώσεων. Εξάλλου ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο βροχερός για το Σίδνεϊ σύμφωνα με τις αρχές της Αυστραλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ