ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρά πυρά ανάμεσα σε ενόπλους και την αστυνομία στη Σομαλία με 12 νεκρούς

Σφοδρά πυρά ανάμεσα σε ενόπλους και την αστυνομία στη Σομαλία με 12 νεκρούς
Φωτογραφία αρχείου Abdulkadir Fooday Anadolu Agency/Getty Images

Δύο ισχυρές εκρήξεις προκάλεσαν χάος στη Σομαλία, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τις εκρήξεις ακολούθησαν σφοδρά πυρά ανάμεσα σε ενόπλους και την αστυνομία. 

Αλλάζει ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων στο Μογκαντίσου. Αρχικά, οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο επιβεβαιωμένους νεκρούς. Τώρα, 08.10 ώρα Ελλάδος, ο αριθμός έχει φτάσει στους 12.

"Έχουμε πληροφορίες για 12 νεκρούς", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Αμπντουλραχίντ Ντάχιρ. "Οι επιτιθέμενοι ανατίναξαν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά για να ανοίξουν ένα πέρασμα και μπήκαν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου", είπε.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι είδαν πολλά πτώματα μετά την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου. "Σημειώθηκε μια τεράστια έκρηξη και αυτοί που βρισκόντουσαν κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου σκοτώθηκαν", δήλωσε ο Μοχάμεντ Ισμαέλ, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μία ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα το κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας. Αμέσως μετά ακούστηκαν πυρά όπλων.

Λίγο αργότερα ακούστηκαν και σειρήνες ασθενοφόρων.

Ενώ η εικόνα ήταν συγκεχυμένη, υπήρξε και δεύτερη έκρηξη, κοντά σε ξενοδοχείο στο κέντρο πάλι του Μογκαντίσου, ενώ άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας αντάλλαξαν πυρά με επιτιθέμενους που εισέβαλαν στο κτίριο. Το γεγονός επιβεβαιώνεται τόσο από αξιωματικό της αστυνομίας όσο και από ιδιωτικό φρουρό.

«Μαχητές με πολυβόλα μας ρίχνουν από την οροφή του ξενοδοχείου», είπε ο αστυνόμος Α΄ της σομαλικής αστυνομίας Οσμάν Αλί στο Ρόιτερς. Αυτό σημαίνει πως οι ένοπλοι μπόρεσαν και εισέβαλαν στο κτίριο.

Ιδιωτικός φρουρός υποστήριξε ότι και η δεύτερη έκρηξη οφειλόταν σε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες που ανατινάχθηκε, όπως και η πρώτη.

Τελικά την ευθύνη ανέλαβε η αλ Σεμπάμπ η οποία εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στο Μογκαντίσου, με ανακοίνωσή τους.

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαμένουν συνήθως ξένοι επιχειρηματίες.

Τον Νοέμβριο του 2014 είχε υπάρξει πάλι επίθεση με παγιδευμένο όχημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ