ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρη Θάλασσσα: Τηλεδιάσκεψη παρευξείνιων χωρών για τις νάρκες - Εκατοντάδες πλέουν ανεξέλεγκτα

Μαύρη Θάλασσσα: Τηλεδιάσκεψη παρευξείνιων χωρών για τις νάρκες - Εκατοντάδες πλέουν ανεξέλεγκτα
Ο Χουλουσί Ακάρ AP Photo/Virginia Mayo

Οι υπουργοί Άμυνας χωρών της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις νάρκες που έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και την περιφερειακή ασφάλεια.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αναφέρει πως οι υπουργοί υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι είχαν «πολύ εποικοδομητικές» συνομιλίες.

«Πέρα από τις νάρκες, υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα υπέρ της ειρήνης, της ηρεμίας και της σταθερότητας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά την τηλεδιάσκεψη.

Εξάλλου, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, οι υπουργοί συζήτησαν τρόπους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία και την παροχή βοήθειας στη χώρα.

Σημειώνεται πως το θέμα τις νάρκες έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς δύτες του τουρκικού στρατού έχουν μέχρι στιγμής εξουδετερώσει τρεις ναυτικές νάρκες που επέπλεαν στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ και η Ρουμανία έχει εντοπίσει μία στα χωρικά της ύδατα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος εξάλλου στα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το πώς βρέθηκαν οι νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα.«Ίσως αυτές οι νάρκες να έμειναν στο πλαίσιο ενός σχεδίου εισόδου των ναρκοκαθαριστών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν θα αφήσουμε πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν θα επιτρέψουμε να παρασυρθεί η Μαύρη Θάλασσα στον πόλεμο» ανέφερε.

Όπως είπε, πρόκεται για ρωσικής κατασκευής νάρκες, ωστόσο διερευνάται ποια χώρα τις άφησε. «Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν περίπου 400 νάρκες. Μιλήσαμε με τις βουλγαρικές και ρουμανικές αρχές. Είναι σε εγρήγορση» τόνισε.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ