ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσκληση Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου για επίσκεψη στις ΗΠΑ και στο... βάθος τα F-16

Πρόσκληση Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου για επίσκεψη στις ΗΠΑ και στο... βάθος τα F-16
O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι «προχωρούν καλά» οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 AP Photo/Virginia Mayo

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε γνωστό ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, τον προσκάλεσε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες στις 18 Μαΐου, σημειώνοντας επίσης ότι «προχωρούν καλά» οι συνομιλίες επί του αιτήματος της Τουρκίας αγοράσει αεροσκάφη F-16 και εξοπλιστικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει τις αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο, στην οποία αναφέρει ότι η πώληση των F-16 εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι είπε στον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορούν να διεξάγονται στο εξής στην Τουρκία.

Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη περίπου 30 Τούρκοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των συντρόφων τους, αποκλεισμένοι στη Μαριούπολη, όπου πιστεύεται ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα που η πόλη πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανελέητα.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε, επίσης, ότι συμφώνησε με την Καναδή ομόλογό του, Μέλανι Ζολί, να εργαστούν για να ξεπεράσουν το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας που επέβαλε η Οτάβα και αφορά κυρίως την απαγόρευση πώλησης οργάνων για τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ