ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel: Υποκλοπή ρωσικών ηχητικών μηνυμάτων για φόνους αμάχων στην Ουκρανία

Der Spiegel: Υποκλοπή ρωσικών ηχητικών μηνυμάτων για φόνους αμάχων στην Ουκρανία
H Ίρα Γκάβριλουκ κρατά στην αγκαλιά τη γάτα της μπροστά στις σορούς του συζύγου, του αδελφού της και ενός άλλου άνδρα που σκοτώθηκαν έξω από το σπίτι της στην Μπούτσα AP Photo/Felipe Dana

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών υπέκλεψε μηνύματα ασυρμάτου από ρωσικές στρατιωτικές πηγές, στα οποία γίνεται αναφορά σε φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, όπως ανέφερε την Πέμπτη το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, Der Spiegel.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, η υπηρεσία παρουσίασε τα ευρήματά της στο κοινοβούλιο χθες, Τετάρτη. Το περιοδικό δεν αναφέρει πηγή για την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, τα μηνύματα ασυρμάτου αντιστοιχούν σε γνωστούς θανάτους -πιθανότατα στην Μπούτσα. Σε ένα από τα μηνύματα που υποκλάπηκαν, ένας στρατιώτης αναφέρει ότι πυροβόλησε κάποιον που έκανε ποδήλατο. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει φωτογραφία με σορό δίπλα σε ποδήλατο από την Μπούτσα.

Το Spiegel προσθέτει ότι υπάρχουν επιπλέον ηχογραφήσεις, η φυσική προέλευση των οποίων είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, πράγμα που σημαίνει, όπως αναφέρει, πως παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel.

Επίσης, το γραφείο συλλογής εξωτερικών πληροφοριών της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Και δορυφορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντο

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εμπλέκεται στο φόνο αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα με βάση δορυφορικές φωτογραφίες, όπως δήλωσε την Πέμπτη πηγή των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Είναι αλήθεια ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων από Ρώσους στην Μπούτσα», δήλωσε η πηγή. «Ωστόσο αυτά τα ευρήματα για την Μπούτσα αφορούν δορυφορικές εικόνες. Τα μηνύματα ασυρμάτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ότι αφορούν την Μπούτσα».

Η πηγή δεν επεκτάθηκε. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι υφίσταται κάποια διαταγή από το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αναφορικά με την Μπούτσα.

Η Μπούτσα, σε απόσταση 37 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου, είχε καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα για περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Τοπικοί αξιωματούχοι λένε πως περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις μόνο στην Μπούτσα και περίπου 50 απ' αυτούς εκτελέστηκαν. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο - ντοκουμέντο από την Ουκρανία: Άμαχος ποδηλάτης πέφτει νεκρός στη Μπούτσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ