ΚΟΣΜΟΣ

Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον: Η πρώτη μαύρη δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον: Η πρώτη μαύρη δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
Ο διορισμός αυτός εκπληρώνει την προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να τοποθετήσει μια μαύρη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο AP Photo/Susan Walsh

Η Γερουσία επικύρωσε την Πέμπτη τον διορισμό της Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον, της πρώτης μαύρης δικαστού στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για τις ΗΠΑ, η επικύρωση του διορισμού της Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον στο Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου θα είναι η πρώτη μαύρη δικαστής.

Όλοι οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και τρεις μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της εισόδου της λαμπρής νομικού, ηλικίας 51 ετών, στον αμερικανικό ναό του δικαίου.

Ο διορισμός αυτός εκπληρώνει την προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να τοποθετήσει μια μαύρη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, έκανε λόγο για μια «μέρα χαράς» για τις ΗΠΑ.

Την επίβλεψη της ψηφοφορίας είχε η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη μαύρη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Τζάκσον θα αντικαταστήσει τον δικαστή Στέφεν Μπρέιερ, έναν φιλελεύθερο δικαστή για τον οποίο κάποτε ήταν υπάλληλος, μετά τη συνταξιοδότησή του τον Ιούνιο.

Πρόκειται για ισόβιο διορισμό, που ωστόσο δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, με τη συντηρητική πλειοψηφία 6-3.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ