ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία - Μακρόν: Ψέμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Λεπέν

Προεδρικές εκλογές Γαλλία - Μακρόν: Ψέμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Λεπέν
«Το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της Λεπέν είναι ένα ψέμα διότι δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει (…) Όταν λέει “θα αυξήσω τις συντάξεις”, λέει ψέματα, δεν θα το κάνει», τόνισε ο κ. Μακρόν. AP Photo Ludovic Marin via AFP Pool

Παρά το γεγονός ότι παραμένει φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, που διεξάγονται την Κυριακή (10/04) ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί σε όλους τους τόνους τους πολίτες της χώρας για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει μια νίκη της ακροδεξιάς υποψηφίου, Μαρίν Λεπέν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ο Πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε πως «αν εκλεγεί η Λεπέν, το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές».

«Το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της Λεπέν είναι ένα ψέμα διότι δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει (…) Όταν λέει “θα αυξήσω τις συντάξεις”, λέει ψέματα, δεν θα το κάνει», τόνισε ο κ. Μακρόν.

«Το πρόγραμμά της θα προκαλέσει μαζική ανεργία, θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές και δεν μπορεί να σταθεί από δημοσιονομική άποψη», πρόσθεσε.

«Οι βασικές αρχές της δεν έχουν αλλάξει: είναι ένα ρατσιστικό πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο να διχάσει την κοινωνία», συνέχισε.

Ο ίδιος μιλώντας, εξάλλου, στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, παραδέχθηκε πως άργησε να μπει στην προεκλογική εκστρατεία, αποδίδοντας την καθυστέρηση αυτή στην εξαιρετικά δύσκολή συγκυρία που έχει δημιουργήσει η ρωσική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Μακρόν εξήγησε ότι το σύνθημα που τον οδηγεί είναι: «κατακτώ, πείθω, προχωρώ», ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχω μια αντίληψη κατάκτησης και όχι ήττας».

Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο» και εξήγησε ότι η λογική που τον οδηγούσε στη διάρκεια της θητείας του είναι ότι «θεωρώ πάντα ότι πρέπει να κατακτήσω κάτι».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του BVA για το RTL και το Orange, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται αυτή την Κυριακή ο Μακρόν συγκεντρώνει το 26% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 23% για τη βασική του αντίπαλο, τη Μαρίν Λεπέν.

Στον δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται να κερδίζει με 53%, αν και η υποψήφια της ακροδεξιάς φαίνεται να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ