ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Μακρόν: Ο Πούτιν θέλει μια νίκη στο Ντονμπάς έως την 9η Μαΐου

Πόλεμος Ουκρανία - Μακρόν: Ο Πούτιν θέλει μια νίκη στο Ντονμπάς έως την 9η Μαΐου
Μακρόν: «Θα ζήσουμε πολύ δύσκολες σκηνές τις ερχόμενες εβδομάδες» AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Μια νίκη στο Ντονμπάς μέχρι τις 9 Μαΐου που είναι η επέτειος της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας του 1945, επιδιώκει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως εκτιμά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Ρωσία θα επικεντρώσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία στις ζώνες των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

«Για τη Ρωσία, η 9η Μαΐου είναι εθνική εορτή, ένα σημαντικό στρατιωτικό ραντεβού και είναι σχεδόν σίγουρο πως, για τον πρόεδρο Πούτιν, η 9η Μαΐου πρέπει να είναι μια ημέρα νίκης», δήλωσε ο Μακρόν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο Ντονμπάς, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες σκηνές τις ερχόμενες εβδομάδες» σε αυτή την ανατολική περιοχή της χώρας, εκτίμησε.

Υπενθύμισε πως η Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα και τη Τουρκία, προσπαθεί να οργανώσει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην πολιουρκούμενη πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, αλλά «με πολλές δυσκολίες» λόγω μιας «πλήρους ρωσικής άρνησης».

Αναφερόμενος στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη, κατηγόρησε το κόμμα της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν --αποκαλώντας το με την παλιά ονομασία του "Εθνικό Μέτωπο"-- ότι παραμένει "αμφίσημο" απέναντι στη Ρωσία αποφεύγοντας να την κατηγορήσει.

«Σημείωσα την ύποπτη απουσία όλων των ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν ενήργησε για να τιμωρηθεί η Ρωσία, κάτι που σας δείχνει την αμφισημία που έχουν ακόμη ορισμένοι με αυτή τη χώρα παρά τον πόλεμο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

9η Μαΐου: Η ημέρα της Νίκης στη Ρωσία

Σημειώνεται πως η ημέρα της Νίκης είναι αργία που εορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου.

Η Σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη στα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά τη τελετή υπογραφής στο Βερολίνο.

Στην Ρωσία της δεκαετίας του 1990, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, η 9η Μαΐου δεν εορταζόταν με μεγάλες πορείες σοβιετικού στυλ λόγω των πολιτικών των ρωσικών κυβερνήσεων. Μετά την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να προωθεί το κύρους του κυβερνώντος καθεστώτος και της ιστορίας, ενώ οι εθνικές αργίες και εορτασμοί έγιναν πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Η ημέρα της Νίκης στη Ρωσία έχει γίνει μια γιορτή όπου ο λαϊκός πολιτισμός παίζει κεντρικό ρόλο. Στη Ρωσία, η 60η και 70η επέτειος της ημέρας της Νίκης στη Ρωσία (2005 και 2015) έγιναν οι μεγαλύτερες λαϊκές αργίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το 2015, περίπου 30 αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένων αυτού της Κίνας και της Ινδίας, ήταν παρόντες στους εορτασμούς του 2015, ενώ οι ηγέτες των δυτικών χωρών μποϊκόταραν τους εορτασμούς λόγω της ρωσικής επέμβασης στη Κριμαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ