ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για τον Κραματόρσκ - Νέα διεθνής καταδίκη για το πολύνεκρο χτύπημα

Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για τον Κραματόρσκ - Νέα διεθνής καταδίκη για το πολύνεκρο χτύπημα
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει τον τύπο του πυραύλου που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's Telegram channel via AP

Την εμπλοκή της Ρωσίας στο πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι, αρνείται κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το νέο «έγκλημα πολέμου»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και πρόσθεσε ότι ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA.

Η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στο πλήγμα αυτό, που συνέβη ενώ άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλέστερα σημεία της χώρας. Μια εθελόντρια ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετέχει στην απομάκρυνση των πτωμάτων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Περίπου 4.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά- βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ όταν επλήγη σήμερα από ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Χονκαρένκο.

Διοικητής της αυτοανακυρηχθείας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι το σημερινό πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι ουκρανική «προβοκάτσια», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μπορέλ: Η Ρωσία προκαλεί ανθρώπινο πόνο

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε «απερίφραστα» την σημερινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας τη Ρωσία, η οποία διέψευσε ότι είναι ο δράστης, ότι «προκαλεί ανθρώπινο πόνο».

«Καταδικάζω απερίφραστα την τυφλή επίθεση σήμερα το πρωί κατά ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Κραματόρσκ από την Ρωσία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών», αναφέρει ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

«Πρόκειται για μια νέα απόπειρα να κλείσουν οι δρόμοι απομάκρυνσης για αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον αδικαιολόγητο αυτόν πόλεμο και να προκληθεί ανθρώπινος πόνος», πρόσθεσε.

Γιόχανσον: Να συλλεγούν στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου»

Μαρτυρίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας θα πρέπει να συλλεχθούν από τους πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα ώστε να μην μείνουν ατιμώρητα, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Έχουμε όλοι δει τις εικόνες, τα βίντεο από τα αποτελέσματα των εγκλημάτων πολέμου. Και δυστυχώς πιστεύω ότι θα δούμε και άλλα», επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Πράγμα την οποία παραχώρησε μαζί με τον Τσέχο υπουργό Εσωτερικών Βιτ Ρακουζάν.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητα», υπογράμμισε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, με τους περισσότερους να εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Πολωνίας. Περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Τσεχία.

Η Γιόχανσον εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να συλλεγούν από τους ανθρώπους αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου «ώστε να ασκηθούν διώξεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ