ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για έναν βομβαρδισμό στο Ιράκ το 2015

Ολλανδία: Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για έναν βομβαρδισμό στο Ιράκ το 2015
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε παραδεχθεί το 2019 πως 70 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι και μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος AP Photo

Έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα καλεί την Ολλανδία να ζητήσει συγγνώμη για μια αεροπορική επιδρομή το 2015 στην ιρακινή πόλη Χαουίτζα που σκότωσε 85 αμάχους και υπογράμμισε πως αν δεν το κάνει, μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση μελλοντικά τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε παραδεχθεί το 2019 πως 70 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι και μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής που είχε στόχο ένα εργοστάσιο πυρομαχικών τη νύχτα της 2ας προς 3η Ιουνίου 2015.

Η κυβέρνηση είχε πει σε μια επιστολή προς το Κοινοβούλιο πως το εργοστάσιο, το οποίο βρισκόταν σε μια βιομηχανική ζώνη, περιείχε περισσότερα εκρηκτικά από το αναμενόμενο, προκαλώντας πολλές παράπλευρες απώλειες.

Οι ερευνητές της ιρακινής ΜΚΟ Al-Ghad, της ειρηνιστικής οργάνωσης PAX και του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης πραγματοποίησαν για τους σκοπούς της έρευνας συνεντεύξεις με 119 θύματα και 40 σημαντικές προσωπικότητες της κοινωνίας όπως ο δήμαρχος της Χαουίτζα προκειμένου να χαρτογραφήσουν τον αντίκτυπο της επίθεσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 85 αμάχων και εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς. Ζημιές αναφέρθηκαν σε 1.200 επιχειρήσεις και καταστήματα, καθώς και 6.000 κατοικίες.

Στα τέλη του 2020, η ολλανδική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αποζημίωση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για ανοικοδόμηση. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη μεταφραστεί, επτά χρόνια μετά την επίθεση, σε συγκεκριμένα έργα ανοικοδόμησης.

«Η απουσία συγγνώμης και ανοικοδόμησης έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αντίληψη των κατοίκων της Χαουίτζα», ανέφεραν οι ερευνητές. «Συμβάλλει στο αντιδυτικό αίσθημα και (...) μπορεί να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για μια επόμενη τρομοκρατική οργάνωση», προειδοποίησαν.

Τα θύματα αισθάνονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, εγκαταλειμμένα από την Ολλανδία και ζητούν επίσημη συγγνώμη από την ολλανδική κυβέρνηση για τον βομβαρδισμό και αποζημίωση που θα είναι αρκετή ώστε να ανταποκριθούν στα κόστη που προκάλεσε ο ολλανδικός αεροπορικός βομβαρδισμός.

Οι ερευνητές προτείνουν εκπρόσωποι της ολλανδικής κυβέρνησης να μεταβούν στη Χαουίτζα προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις στον πληθυσμό, να ζητήσουν συγγνώμη και να προτείνουν να επισκευάσουν τις ζημιές που υπέστη η κοινότητα.

Η ολλανδική επίθεση ήταν μία από τις περίπου 34.000 αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με την έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ