ΚΟΣΜΟΣ

«Για τα παιδιά»: Το μήνυμα στον ρωσικό πύραυλο που αιματοκύλισε το Κραματόρσκ

«Για τα παιδιά»: Το μήνυμα στον ρωσικό πύραυλο που αιματοκύλισε το Κραματόρσκ
Θραύσμα πύραυλου Tochka-U missile στο Κραματόρσκ με γραμμένη τη φράση «για τα παιδιά» AP Photo/Andriy Andriyenko

Η φράση στα ρωσικά «за детей» - «για τα παιδιά» αναγράφεται σε θραύσμα πυραύλου Tochka-U που αιματοκύλισε τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου είχαν συρρεύσει χιλιάδες άμαχοι για να επιβιβαστούν στα τρένα της φυγής αν αναμονή μαζικής ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς. Δημοσιογράφοι και αναλυτές «διαβάζουν» σε πρώτη ανάγνωση στη φράση ένα σύμπαν παράλληλης πραγματικότητας που δημιουργεί η ρωσική προπαγάνδα -«για τα παιδιά [μας]».

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, και υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι κατά πολύ βαρύτερος.

Η Ρωσία από πλευράς της αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη μιλώντας περί «προβοκάτσιας».

Σε θραύσμα του πυραύλου Tochka-U στον τόπο της επίθεσης αναγράφεται η φράση «за детей» - «για τα παιδιά [μας]», όπως έχουν παρατηρήσει δημοσιογράφοι διεθνών μέσων, περιλαμβανομένου του Γιάροσλαβ Τροφίμοφ της Wall Street Journal, στον οποίο ανήκει η ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter.

Σχετικά με τη φράση, ο ιδρυτής της βραβευμένης διεθνώς πλατφόρμας ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, Έλιοτ Χίγκινς, αναμεταδίδει από πλευράς του ανάρτηση του Γερμανού συναδέλφου του δημοσιογράφου Julian Ropche που παρατηρεί ότι δίνεται λανθασμένα η ερμηνεία ότι οι επιτιθέμενοι ήθελαν εκδίκηση για τα παιδιά που «σκοτώθηκαν από την Ουκρανία».

«Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Η ναζιστικού τύπου ρωσική προπαγάνδα παρουσιάζει εν γένει ότι ο πόλεμος γίνεται 'για τα παιδιά', σαν η Ουκρανία να πρέπει να πεθάνει για να ζήσουν τα παιδιά της Ρωσίας» αναφέρει.

Αιματοχυσία στο Κραματόρσκ

Για «σκόπιμη σφαγή» στο Κραματόρσκ έκανε λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά τη ρωσική επιδρομή.

«Οι Ρώσοι γνώριζαν ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός ήταν γεμάτος με ανθρώπους που ανέμεναν να απομακρυνθούν. Παρόλα αυτά χτύπησαν με βαλλιστικό πύραυλο. Αυτή ήταν σκόπιμη σφαγή. Θα οδηγήσουμε κάθε εγκληματία πολέμου στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο Κουλέμπα.

Για σκόπιμη πράξη εκφοβισμού μίλησε την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

«Το χτύπημα στο Κραματόρσκ είναι σκόπιμη πράξη εκφοβισμού. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες πολίτες. Οικογένειες με παιδιά που προσπαθούσαν να φύγουν. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει: Η Ρωσία είναι κράτος-τρομοκράτης. Αγοράζοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο από αυτήν είναι χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» δήλωσε.

«Για το χειρότερο» φοβάται η UΝΙCEF, καταδικάζοντας, διά του εκπροσώπου της Μουράτ Σαχίν, το χτύπημα κατά αμάχων στο Κραματόρσκ και απαιτώντας «να σταματήσουν οι δολοφονίες παιδιών». Ομάδα της Unicef παρέδιδε ανθρωπιστικές προμήθειες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σημείο της διπλής επιδρομής.

Φόβους ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκφράζει ο δήμαρχος του Κραματόρσκ μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi.

Ο δήμαρχος αναφέρει ότι υπήρξαν δύο πυραυλικές επιθέσεις με στόχο το χώρο αναμονής στον σταθμό όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να επιβιβαστούν σε τρένα προκειμένου να διαφύγουν.

«Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη βάρβαρης δολοφονίας Ουκανών αμάχων από τη Ρωσία» αναφέρει.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί τις τελευταίες ημέρες με τρένο από τον σταθμό του Κραματόρσκ, στο Ντονμπάς, υπό τον φόβο μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Περίπου μία ώρα πριν από το χτύπημα, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά σχημάτιζαν ουρά μπροστά από τον σταθμό περιμένοντας να επιβιβαστούν σε τρένο...

Προσοχή, ακολουθούν εικόνες και βίντεο με σκληρό περιεχόμενο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ