ΚΟΣΜΟΣ

«Καθ' οδόν» προς το ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Επιθυμεί ένταξη «το συντομότερο δυνατόν»

«Καθ' οδόν» προς το ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Επιθυμεί ένταξη «το συντομότερο δυνατόν»
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο Justin Tallis/Pool Photo via AP

Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Σάουλι Νιινίστο. Πιθανό αίτημα του Ελσίνκι θα στηρίξει σθεναρά και το Βερολίνο, δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Θεωρώ βέβαιο ότι στο φινλανδικό Κοινοβούλιο υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας αίτησης ένταξης» δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung ο κ. Νιινίστο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει πολύ γρήγορα.

Το φινλανδικό Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει επί του θέματος μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

Η Γερμανία «δεν έχει να δώσει καμία συμβουλή. Όποια απόφαση και αν λάβει η Φινλανδία, μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική υποστήριξη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τις βάρβαρες δολοφονίες». Μόνο η Ρωσία μπορεί να τις σταματήσει, πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε: «Σταματήστε αυτή την τρέλα».

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ τάχθηκε επίσης υπέρ μιας νομικής διαδικασίας κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα, θα πρέπει να απολογηθούν», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος στο περιοδικό Der Spiegel και τόνισε ότι εκτός από τους στρατιώτες και τους διοικητές τους, αυτό περιλαμβάνει και εκείνους οι οποίοι είχαν την πολιτική ευθύνη.

Ντμίτρι Πεσκόφ: «Θα πρέπει να επαναφέρουμε την ισορροπία»...

Νέες απειλές κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας έχει εκτοξεύσει η Ρωσία, διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας πως εάν ενταχθούν στις δομές του ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα πρέπει να «επαναφέρει τις ισορροπίες» με δικά της μέτρα.

Στη σκιά του «γεωπολιτικού» σεισμού που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αμφότερες οι σκανδιναβικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο στροφής προς τις δομές του ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να έχει τονίσει πως το ΝΑΤΟ θα τις καλωσόριζε τάχιστα στους κόλπους του.

Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ταυτόχρονα, σε μία αναφορά που αφήνει περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών και υπονοούμενα, ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μία τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία έχει κατ' επανάληψη εξαπολύσει απειλές τόσο κατά της Σουηδίας, όσο και κατά της Φινλανδίας, σε περίπτωση που στραφούν προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα» εναντίον τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ