ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Μπούτσα: «Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Μπούτσα: «Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ»
Στην τοποθεσία μαζικού τάφου που εντοπίστηκε στην Μπούτσα μετέβη η πρόεδρος της Κομισιόν https://www.cnn.gr/tag/rosia

Εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην πόλη Μπούτσα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης», καθώς και «στα απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στην Μπούτσα, όπου έχει ξεκινήσει η εκταφή σορών από τον ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στην πόλη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ουκρανία στα «απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΕΕ –την οποία επιζητεί εσπευσμένα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους της Μπούτσα και είναι εκείνοι που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπίζονται την ανθρωπιά, υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτόν, είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», σημείωσε.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο, περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην πυραυλική επίθεση κατά σιδηροδρομικού σταθμού στο Κραματόρσκ, ο οποίος είχε κατακλυστεί από αμάχους που είχαν φθάσει από την ανατολική Ουκρανία.

Το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κίεβο είχε σκοπό να προσφέρει στον Ζελένσκι ηθική και οικονομική στήριξη. Ταξιδεύοντας με τρένο από τις Βρυξέλλες στο Κίεβο, είπε σε δημοσιογράφους ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που κόμιζε ήταν ότι είναι ανοικτός ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Ταχεία εκκίνηση» της ενταξιακής διαδικασίας υπόσχεται στο Κίεβο

AP Photo/Adam Schreck

Κατά τη συνάντησή της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραδίδοντας στον Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελέσει την αφετηρία για να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αν θα δεχτούν ως υποψήφιο μέλος την Ουκρανία, η Φον ντερ Λάιεν είπε: «Δεν θα είναι, όπως είθισται, ζήτημα ετών αλλά εβδομάδων για να σχηματίσουμε άποψη».

Ο Ζελένσκι ανέφερε από πλευράς του ότι θα δώσει τις απαντήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε:

«Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω εγώ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρακολουθεί τις απόπειρες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και, εάν χρειαστεί, να επιβάλει αυστηρότερες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, είπε ότι η ΕΕ θέλει να αυξήσει το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει πως «η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών της».

AP Photo/Efrem Lukatsky

«Υπάρχει μια κυβέρνηση που δέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό και μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Κίεβο», επισήμανε ο Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι ο πόλεμος είναι μια ευθεία επίθεση εναντίον όχι μόνο της ίδιας της ύπαρξης της Ουκρανίας αλλά και της ασφάλειας της Ευρώπης συνολικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να τιμωρήσουν τη Μόσχα, όπως το εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ έχει καλέσει την ΕΕ να αποδεχθεί την Ουκρανία ως πλήρες μέλος της.

Ο Μπορέλ παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που αφορούν το πετρέλαιο είναι περίπλοκες, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «έναν μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο», καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ο αποκλεισμός του ρωσικού αργού θα προκαλούσε εκτίναξη των τιμών που θα ήταν οδυνηρή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ανέφερε ότι η απόφαση για τις εξαγωγές αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου - Τι περιλαμβάνουν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εκταφές στον ομαδικό τάφο της Μπούτσα

bucha-6.jpg
AP Photo/Rodrigo Abd

Ουκρανοί ιατροδικαστές ξεκίνησαν την εκταφή σορών αμάχων από ομαδικό τάφο στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούτσα τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

«Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», είπε στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ