ΚΟΣΜΟΣ

Μπούτσα: Ουκρανοί καταγγέλλουν τον ρωσικό στρατό για βιασμούς παιδιών

Μπούτσα: Ουκρανοί καταγγέλλουν τον ρωσικό στρατό για βιασμούς παιδιών
Σοβαρές καταγγελίες για θηριωδίες κατά παιδιών στην Μπούτσα AP Photo/Rodrigo Abd

Μια σοκαριστική καταγγελία για τον ρωσικό στρατό έκανε η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα, λέγοντας πως οι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούτσα.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα 14χρονο κοριτσάκι από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες. Ακόμη, ένα 11χρονο αγόρι από την Μπούτσα φέρεται επίσης να βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα.

Η Ντενισόβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.

Για βιασμούς από ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο επίσης ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι.

Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Φον ντερ Λάιεν στην Μπούτσα: «Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ»

Εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην πόλη Μπούτσα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης», καθώς και «στα απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στην Μπούτσα, όπου έχει ξεκινήσει η εκταφή σορών από τον ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στην πόλη.

«Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους της Μπούτσα και είναι εκείνοι που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπίζονται την ανθρωπιά, υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτόν, είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ