ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Μέσα σε 10 ημέρες η έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών «Οτονιέλ» από τις ΗΠΑ

Κολομβία: Μέσα σε 10 ημέρες η έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών «Οτονιέλ» από τις ΗΠΑ
Ο Οτονιέλ κατηγορείται από την κολομβιανή δικαιοσύνη για ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, εξαναγκαστική στρατολόγηση ανηλίκων και απαγωγές Colombia Police Press Office via AP

Ο πρόεδρος της Κολομβίας υπέγραψε διαταγή έκδοσης στις ΗΠΑ του βαρόνου των ναρκωτικών «Οτονιέλ», η οποία αναμένεται να γίνει εντός δέκα εργασίμων ημερών.

«Υπογράφτηκε η έκδοση, πρέπει τώρα να ακολουθηθούν οι νομικές διαδικασίες, πάντως είναι βέβαιο ότι αυτός ο εγκληματίας θα εκδοθεί», δήλωσε ο Ιβάν Ντούκε αφού υπέγραψε τη διαταγή έκδοσης του ισχυρού αρχηγού της συμμορίας Clan del Golfo.

Την Τετάρτη, η κολομβιανή δικαιοσύνη επικύρωσε την απόφαση έκδοσης του Οτονιέλ, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στην Μπογοτά. Του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2009 από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο κ. Ντούκε εκτίμησε πως θα χρειαστούν «περίπου δέκα εργάσιμες ημέρες» για να παραδοθεί ο αρχηγός της Κλαν στις αρχές των ΗΠΑ, παρότι στο μεταξύ η Μπογοτά θα εξετάσει την εσχάτη προσφυγή της υπεράσπισης του Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, όπως είναι το πραγματικό του όνομα.

Ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης πως «αφού (ο Οτονιέλ) εκτίσει την ποινή του για διακίνηση ναρκωτικών, θα επιστρέψει στην Κολομβία προκειμένου να εκτίσει ποινές για τα εγκλήματα που διέπραξε στη χώρα μας».

Ο Οτονιέλ κατηγορείται από την κολομβιανή δικαιοσύνη για ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, εξαναγκαστική στρατολόγηση ανηλίκων και απαγωγές.

Ο πλέον καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών στην Κολομβία, 50 ετών, συνελήφθη την 23η Οκτωβρίου σε βορειοδυτική περιοχή της χώρας κατά τη διάρκεια επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού και της αστυνομίας.

Παιδί οικογένειας αγροτών που ζούσε στη βορειοδυτική Κολομβία, ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα υπήρξε άλλοτε μέλος των μαρξιστών ανταρτών, έπειτα παραστρατιωτικών ομάδων της άκρας δεξιάς, ορκισμένων εχθρών των ανταρτών, προτού μετατραπεί στον αρχηγό συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά, με 1.600 άνδρες υπό τις εντολές του. Η Κλαν εξάγει κατά μέσο όρο κάπου 300 τόνους κοκαΐνης σε περίπου τριάντα χώρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Διαδέχθηκε στην ηγεσία της τον αδελφό του, τον Χουάν δε Διός, ή «Γιοβάνι», ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση της αστυνομίας το 2012.

Η πτώση του Οτονιέλ χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ντούκε στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Τις πέντε δεκαετίες που διαρκεί ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι αρχές της Κολομβίας έχουν σκοτώσει ή συλλάβει αρκετούς βαρόνους της κοκαΐνης, με πιο γνωστό εξ αυτών τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης το 1993.

Ωστόσο, η Κολομβία συνεχίζει να κατατάσσεται πάντα στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ