ΚΟΣΜΟΣ

«Τους ελέγχουμε όλους»: Το μήνυμα του Τραμπ του νεότερου στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου

«Τους ελέγχουμε όλους»: Το μήνυμα του Τραμπ του νεότερου στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου
«Έχουμε πολλούς δρόμους. Τους ελέγχουμε όλους» (AP Photo/John Raoux, File)

Μόλις δύο ημέρες μετά από τις προεδρικές εκλογές του 2020 και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ έστειλε SMS στον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους ότι «έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο» που θα διασφάλιζε μια δεύτερη θητεία στον πατέρα του.

Στο SMS, το οποίο είδε και αποκαλύπτει το CNNi, o Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος παρουσίαζε ιδέες για το πώς μπορεί να κρατηθεί ο πατέρας του στην εξουσία, ανατρέποντας τη διαδικασία του Εκλεκτορικού Κολλεγίου.

Το εν λόγω γραπτό μήνυμα είναι ανάμεσα στα αρχεία που έχει συγκεντρώσει η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

«Είναι πολύ απλό» έγραψε ο Τραμπ ο νεότερος στον Μέντοους στις 5 Νοεμβρίου, συμπληρώνοντας αργότερα:

«Έχουμε πολλούς δρόμους. Τους ελέγχουμε όλους».

Σε γραπτή του ανακοίνωση προς το CNNi, ο δικηγόρος του γιου του τέως προέδρου, Άλαν Σ. Φούτερφας, τόνισε:

«Μετά από τις εκλογές, ο Ντον (σ.σ. Ντοναλντ Τραμπ ο νεότερος) έλαβε μεγάλο αριθμό μηνυμάτων από υποστηρικτές και άλλους. Δεδομένης της ημερομηνίας, το πιθανότερο είναι το εν λόγω μήνυμα να προήλθε από κάποιον άλλο και να προωθήθηκε».

Αμέσως πριν από το μήνυμά του στον Μέντοους για τους «πολλούς δρόμους» ο Τραμπ ο νεότερος είχε στείλει στον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου το εξής μήνυμα:

«Αυτό πρέπει να κάνουμε, σε παρακαλώ να το διαβάσεις και σε παρακαλώ να το δώσεις σε όλους που πρέπει να το δουν γιατί δεν νομίζω ότι το κάνουμε».

Το μήνυμα της 5ης Νοεμβρίου περιγράφει επιγραμματικά μια στρατηγική σχεδόν ολόιδια με αυτή που επιχείρησαν να ακολουθήσουν οι πρώην σύμμαχοι του προέδρου τους επόμενους μήνες.

Όπως σημειώνει το CNNi, το εν λόγω μήνυμα είναι ανησυχητικό σε πολλά επίπεδα, καθώς δείχνει πως οι κοντινοί άνθρωποι του προέδρου είχαν ξεκινήσει να ανταλλάσσουν ιδέες για το πώς θα μπορούσε να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα μήνες πριν από την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου.

Άλλωστε, την ημέρα εκείνη τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν ακόμη ρευστά, καθώς τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα μίλησαν για νίκη του Τζο Μπάιντεν δύο ημέρες αργότερα, στις 7 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως τις εβδομάδες μετά τις εκλογές του 2020, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του κατέθεσαν περισσότερες από 60 μηνύσεις σε πολιτείεςκλειδιά, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πείσουν τα δικαστήρια ότι ευσταθούσαν οι κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές.

CNN Exclusive: 'We control them all': Donald Trump Jr. texted Meadows ideas for overturning 2020 election before it was called

ΔΗΜΟΦΙΛΗ