ΚΟΣΜΟΣ

Η Κέιτ Μπλάνσετ νέα πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση

Η Κέιτ Μπλάνσετ νέα πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση
Με αυτήν τη φωτογραφία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Κέιτ Μπλάνσετ αναλαμβάνει νέα πρέσβειρα καλής θελήσεως Twitter @Refugees – UNHCR/Jordi Matas

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ζήτησε από την Αυστραλή ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ (Cate Blanchett) να προσφέρει τις υπηρεσίες της, προκειμένου να συνδράμει στην ευαισθητοποίηση του πλανήτη για το δράμα των προσφύγων, μεσούσης μιας προσφυγικής κρίσης χωρίς προηγούμενο.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR) ανακήρυξε την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό ως τη νέα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης, έναν ρόλο που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναλάβει η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie).

«Είμαι βαθιά υπερήφανη που θα αναλάβω αυτόν τον ρόλο», δήλωσε η 44χρονη Μπλάνσετ, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει «κρισιμότερη περίοδος για να βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων και να επιδείξει αλληλεγγύη».

«Διανύουμε μια περίοδο κρίσης χωρίς προηγούμενο και πρέπει να υπάρχει καταμερισμός των ευθυνών σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το 2015 εκτοπίστηκε αριθμός–ρεκόρ 60 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, το ένα τρίτο και πλέον εκ των οποίων ήταν πρόσφυγες.

«Είναι σαν να προσεγγίζουμε ένα σταυροδρόμι· θα επιλέξουμε τον δρόμο της συμπόνιας ή εκείνον της αδιαλλαξίας;», διερωτήθηκε η ηθοποιός.

«Ως μητέρα θέλω τα παιδιά μου να επιλέξουν το δρόμο της συμπόνιας», υπογράμμισε.

Πρόσφατα, η Κέιτ Μπλάνσετ επισκέφθηκε την Ιορδανία. Σκοπός του ταξιδιού της ήταν να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις αρωγής για τους Σύρους πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τα τελευταία 5 χρόνια λόγω του πολέμου που μαίνεται στην χώρα τους. Εκεί συναντήθηκε με οικογένειες και άκουσε τις ιστορίες τους.

Η διάσημη ηθοποιός συνεργάζεται ήδη εδώ κι έναν χρόνο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τις εστίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ