ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η κυβέρνηση έχει αποτρέψει 85 περιστατικά τρομοκρατίας από τον Ιανουάριο

Τουρκία: Η κυβέρνηση έχει αποτρέψει 85 περιστατικά τρομοκρατίας από τον Ιανουάριο
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουλάν Κουρτουμλούς σε στιγμιότυπο από τηλεοπτική μετάδοση του Habertürk, τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 Twitter @Haberturk

Οι τουρκικές αρχές έχουν αποτρέψει «85 σοβαρά περιστατικά» από τις αρχές του έτους, όπου σε περισσότερα από τα μισά εμπλέκονταν βομβιστές αυτοκτονίας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς (Numan Kurtulmuş), μία ημέρα μετά την έκτη κατά σειρά επίθεση αυτοκτονίας σε μεγάλο αστικό κέντρο της Τουρκίας για φέτος.

«Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά το πέρας της σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα με την παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας: «Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά επεισόδια που αποτράπηκαν. Δεν θέλω να τα αναφέρω έναν έναν. Έχουμε τα στοιχεία τους στα χέρια μας. Να αναφέρω μόνο τον αριθμό τους. Ογδόντα πέντε σοβαρά επεισόδια αποτράπηκαν με τις πληροφορίες που πάρθηκαν εκ των προτέρων. Τα 49 εκ των οποίων ήταν βομβιστές αυτοκτονίας ή οχήματα που είχαν παγιδευτεί με βόμβες και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Επομένως, το γεγονός ότι αποτράπηκαν είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη των μέτρων που λαμβάνονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Τουρκία».

Μακραίνει ο κατάλογος της αστάθειας

Η Τουρκία συγκλονίζεται φέτος από μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας, σχολιάζει στο σχετικό του τηλεγράφημα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δύο από αυτά σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ για άλλα δύο στην πρωτεύουσα Άγκυρα (στις 17 Φεβρουαρίου και στις 13 Μαρτίου) την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που θεωρείται ότι έχει αποσχιστεί από το PKK.

Η ίδια οργάνωση ανέλαβε χτες Κυριακή την ευθύνη για την πιο πρόσφατη επίθεση στην Προύσα. Όπως γράφει η εφημερίδα Hürriyet, στις 27 Απριλίου η 23χρονη Εσέρ Τσαλί (Eser Çali) –φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας– ανατινάχθηκε κοντά στο Μεγάλο Τζαμί της παλιάς οθωμανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκατρία άτομα και η ίδια να χάσει τη ζωή της.

Με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, η οργάνωση δηλώνει ότι «εκδικείται» την τουρκική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά του κουρδικού πληθυσμού στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι ανηλεείς επιθέσεις του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας στις πόλεις με κουρδική πλειοψηφία κοντά στα σύνορα με τη Συρία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι επιτείνει την αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας και καταρρακώνει το κύρος της στο εξωτερικό.

Χθες, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 22 πολίτες τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Γκαζιάντεπ (Gaziantep) της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Με σημερινές τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά (Efkan Âlâ) ανέφερε ότι ο δράστης της τελευταίας αυτής επίθεσης είναι «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης που συνδέεται με το Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιου του Ισλαμικού Κράτους)».

Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός, πενήντα ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση και ανακρίνονται για την επίθεση αυτή.

Οι Κούρδοι βουλευτές στο στόχαστρο

Όσο συνέβαιναν τα παραπάνω, στο τουρκικό κοινοβούλιο πραγματοποιούνταν η εξ αναβολής συνεδρίασης της επιτροπής που καλείται να αποφασίσει για την ανατροπή του καθεστώτως κοινοβουλευτικής ασυλίας. Η αμφιλεγόμενη πρόταση που στηρίζει η κυβέρνηση οδήγησε εκ νέου σε επεισόδια (μετά από αυτά της περασμένης Πέμπτης) ανάμεσα στους βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και τις υπόλοιπες πτέρυγες.

Το σύστημα Ερντογάν κατηγορεί το HDP για σχέσεις με το PKK, η δε πρόταση για άρση της ασυλίας των κοινοβουλευτικών προέκυψε όταν μέλη του HDP έκαναν δηλώσεις υπέρ του αιτήματος για αυτονομία των Κούρδων, τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνεδρίαση του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK)πλατφόρμας φιλοκουρδικών οργανώσεων και κινημάτων που προάγουν την αυτοδιάθεση.

Η πρόταση πέρασε αργά το βράδυ με την ομόφωνη ψήφο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

εκ νέου σε επεισόδια, έως τον Μάρτιο εκκρεμούσαν κατηγορίες ενάντια σε 22 βουλευτές του κυβερνώντος AK σε σύνολο 317, 43 του CHP σε σύνολο 134, 41 του HDP σε σύνολο 59 και 6 του MHP σε σύνολο 40. Με την άρση της ασυλίας, το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP αντιμετωπίζει κίνδυνο δίωξης και καταδίκης από τις τουρκικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ