ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κίεβο ο Τζόνσον, συναντήθηκε με Ζελένσκι - Η Βρετανία δίνει 120 τεθωρακισμένα οχήματα

Στο Κίεβο ο Τζόνσον, συναντήθηκε με Ζελένσκι - Η Βρετανία δίνει 120 τεθωρακισμένα οχήματα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δίνουν τα χέρια κατά τη συνάντησή τους στο Κίεβο της Ουκρανίας, Σάββατο 9 Απριλίου 2022 (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ταξίδεψε σήμερα στο Κίεβο σε μια επίσκεψη-έκπληξη για να συζητήσει την παροχή περαιτέρω οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τζόνσον.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι «σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα για να υποστηρίξει την Ουκρανία μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ζελένσκι.

«Λόγω της αποφασιστικής ηγεσίας του προέδρου Ζελένσκι και του ακατανίκητου ηρωισμού και του θάρρους του ουκρανικού λαού, οι τερατώδεις στόχοι του Πούτιν ματαιώνονται», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, όπως ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Τα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, καθώς και τα αποκαλούμενα «drones αυτοκτονίας», είναι επίσης μεταξύ του εξοπλισμού που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να παράσχει στην Ουκρανία στο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων στερλίνων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγγυηθεί επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια σε δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία - με την επιφύλαξη κοινοβουλευτικής έγκρισης - ανεβάζοντας τη συνολική εγγύηση δανείου του στο 1 δισ. δολάρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χαλαρώσει επίσης τους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία για να απελευθερώσει το εμπόριο.

Ο Τζόνσον προανήγγειλε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συνεχίσει να εντείνει τις κυρώσεις κατά της πολεμοκάπηλου Ρωσίας «βδομάδα με την εβδομάδα», καθώς και ότι η Βρετανία θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες - δηλαδή τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Η Ουκρανία αψήφησε τις πιθανότητες και απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις πύλες του Κιέβου, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο στρατιωτικό κατόρθωμα του 21ου αιώνα», είπε ο Τζόνσον σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ και πρόσθεσε: «Έκανα σαφές σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται ακλόνητα δίπλα τους σε αυτόν τον συνεχιζόμενο αγώνα και είμαστε σε αυτόν μακροπρόθεσμα».

«Σήμερα συνάντησα τον φίλο μου, πρόεδρο Ζελένσκι, στο Κίεβο ως ένδειξη της ακλόνητης υποστήριξής μας στον λαό της Ουκρανίας. Καθορίζουμε ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη βάρβαρη εκστρατεία της Ρωσίας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκε μια φωτογραφία από τις συνομιλίες των δύο ηγετών.

Ζελένσκι: Να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του κάλεσε για «ακόμη μεγαλύτερη πίεση» στη Ρωσία με βοήθεια προς τους Ουκρανούς σε «άμυνα, καθώς και κυρώσεις».

Άλλες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι είναι καιρός «να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, να αυξηθεί η παροχή όπλων στην Ουκρανία».

«Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τον αντιπολεμικό συνασπισμό μας. Ελπίζουμε ότι το Λονδίνο θα παίξει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. «Μαζί, θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και τις πόλεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Σίμπιγκα έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook πως «Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ