ΚΟΣΜΟΣ

Στίχους του Καβάφη απήγγειλε στην εκτόξευση της Axiom Space Ισραηλινός αστροναύτης

Στίχους του Καβάφη απήγγειλε στην εκτόξευση της Axiom Space Ισραηλινός αστροναύτης
Στίχους από την «Ιθάκη» του Καβάφη απήγγειλε Ισραηλινός αστροναύτης λίγο πριν την εκτόξευση προς τον Διεθνή Διστημικό Σταθμό Screen grab / facebook

Με συντροφιά τους στίχους του Καβάφη επέλεξε να αναχωρήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένας από τους τέσσερις αστροναύτες που αποτελούν το πλήρωμα της Axiom Space στην πρώτη ιδιωτική αποστολή που εκτοξεύεται στο διάστημα.

Λίγα λεπτά πριν την εκτόξευση ένας από τους τέσσερις αστροναύτες, ο Ισραηλινός Εϊτάν Στίμπερ απήγγειλε στα αγγλικά στίχους από την «Ιθάκη» του Ελληνα ποιητή.

«Θα ήθελα να μοιραστώ λίγα λόγια του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη πριν ξεκινήσω για αυτό το ταξίδι», έγραψε στο μήνυμά του και παρέθεσε μερικούς στίχους από την «Ιθάκη»:

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Το πλήρωμα ξεκίνησε επίσημα ένα ταξίδι 10 ημερών που θα περιλαμβάνει οκτώ ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κάψουλα SpaceX Dragon του Ax-1 πρόκειται να συνδεθεί με το εργαστήριο σε τροχιά σήμερα 9 Απριλίου.

Η αποστολή της Ax-1 ηγείται από τον βετεράνο αστροναύτη της NASA Μάικλ Λόπες-Αλεγκρία, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Axiom.

Εκτοξεύτηκε την Παρασκευή μαζί με τον πιλότο της αποστολής αμερικανό επιχειρηματία Λάρι Κόνορ και τους ειδικούς της αποστολής, ισραηλινό επιχειρηματία Έιταν Στιμπέ και τον καναδό επιχειρηματία Μαρκ Πάθι. Ο Κόνορ είναι επιχειρηματίας ακινήτων και πιλότος εξοικειωμένος με 16 διαφορετικά αεροσκάφη.

Η ομάδα Ax-1 θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξοπλισμό και προμήθειες για 26 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της παραμονής της στον Διαστημικό σταθμό.

Μεταξύ αυτών των πειραμάτων είναι ένα «ακουστικό εγκεφάλου» από την ισραηλινή startup Brain Space που έχει μαζί του ο Στίμπερ. Αυτό το πείραμα στοχεύει να παρατηρήσει πώς συμπεριφέρεται ο εγκέφαλος στο διάστημα και είναι μια από τις πολλές έρευνες που πραγματοποιεί ο Στίμπερ για λογαριασμό του Ιδρύματος Ramon.

Τα πειράματα του πληρώματος του Ax-1 θα μελετήσουν και άλλα θέματα, όπως η γήρανση, τα βλαστοκύτταρα, η υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ