ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Η ΕΕ επαναφέρει τη διπλωματική της παρουσία στο Κίεβο

Πόλεμος Ουκρανία: Η ΕΕ επαναφέρει τη διπλωματική της παρουσία στο Κίεβο
Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουκρανία Μάτι Μαασίκας επιστρέφει στο Κίεβο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναφέρει τη διπλωματική της παρουσία στο Κίεβο αφού τη μετέφερε προσωρινά στην Πολωνία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το μπλοκ το Σάββατο.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουκρανία Μάτι Μαασίκας «επιστρέφει στο Κίεβο για να ενισχύσει την παρουσία της ΕΕ και να εξασφαλίσει υποστήριξη στους Ουκρανούς εταίρους μας», ανέφερε το μπλοκ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το Σάββατο. Ο Μαασίκας εξέφρασε τις δικές του θετικές σκέψεις στο Twitter.

Η Ιταλία σκοπεύει επίσης να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στο Κίεβο μετά το Πάσχα, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Ο πρεσβευτής Pier Francesco Zazo και η πρεσβεία μας δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ουκρανία, είναι στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να δώσουμε ένα μεγάλο μήνυμα στους Ουκρανούς ... και να τους ευχαριστήσουμε που έδιωξαν τα ρωσικά στρατεύματα από το Κίεβο», είπε ο Ντι Μάιο μιλώντας στον Τύπο στη Βόλα, κοντά στη Νάπολη.

Η Σλοβενία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στο Κίεβο στις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας.

Κομισιόν: Δέσμευση για χορήγηση ενός δισ. ευρώ για την Ουκρανία και τις χώρες που δέχονται πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε το Σάββατο, η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας εκδήλωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων για την Ουκρανία («Stand Up For Ukraine») που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία.

«Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής, που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνολικά οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου, επιχειρηματίες, καθώς και τράπεζες έχουν δεσμευτεί για 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

«Φρίκη όσα είδα στην Μπούτσα»

Η Φον ντερ Λάιεν περιέγραψε ως «φρίκη» αυτό που είδε κατά την επίσκεψή της στην ουκρανική πόλη Μπούτσα και επανέλαβε τον «θαυμασμό» της για τους Ουκρανούς που πολεμούν τη ρωσική εισβολή.

«Δεν υπάρχουν λόγια για τη φρίκη που έχω δει στην Μπούτσα, το άσχημο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν που τρομοκρατεί τους ανθρώπους», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και συνέχισε λέγοντας: «Τρέφω τόσο μεγάλο θαυμασμό για τους γενναίους Ουκρανούς φίλους μας, που μάχονται εναντίον αυτού. Πολεμούν τον πόλεμό μας».

«Είναι ο δικός μας αγώνας στον οποίο βρίσκονται, γιατί δεν παλεύει μόνο η Ουκρανία για την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, αλλά παλεύει επίσης για το ερώτημα αν θα επικρατήσει η ανθρωπότητα ή αν το αποτέλεσμα θα είναι μια αποτρόπαια καταστροφή», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ταξίδεψε στο Κίεβο την Παρασκευή μαζί με τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Ζελένσκι και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησαν επίσης στην εκδήλωση «Stand Up For Ukraine».

Ο Ζελένσκι εξήρε το θάρρος των συμπατριωτών του και επανέλαβε την έκκλησή του για πρόσθετη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

«Η ρωσική ηγεσία απέτυχε να εξηγήσει ένα γεγονός. Το γεγονός ότι επιτίθεται στην άλλη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, την Ουκρανία, τη μεγαλύτερη για το θάρρος της. Δεν φοβόμαστε τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις, τα ρωσικά αεροσκάφη και τα ατέλειωτα τάγματα αρμάτων μάχης», σημείωσε.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να απαντήσουμε στο κάλεσμα του προέδρου Ζελένσκι προς τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες και όλους τους Ουκρανούς», είπε από την πλευρά του ο Τριντό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ