ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Πρώην σύμβουλος του Πούτιν εξηγεί

Τι θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Πρώην σύμβουλος του Πούτιν εξηγεί
Η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία (Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ένα πραγματικό εμπάργκο των δυτικών στη ρωσική ενέργεια θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο δρ. Αντρέι Ιλλαριόνοφ, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το BBC, η Ρωσία «δεν παίρνει στα σοβαρά» τις απειλές των τρίτων χωρών ότι θα μειώσουν τη χρήση ενέργειας.

Και αυτό γιατί η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Πέρσι, ο τζίρος από την αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσώπευε το 36% των κρατικών δαπανών της Ρωσίας.

Μεγάλο ποσοστό του τζίρου αυτού προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καλύπτει το 40% των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ είπε:

«Πληρώνουμε 1 δισ. ευρώ στον Πούτιν κάθε μέρα για την ενέργεια που μας προμηθεύει».

Ο δρ. Ιλλαριόνοφ είπε πως εάν οι δυτικές χώρες προσπαθούσαν να προχωρήσουν σε πραγματικό εμπάργκο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τότε στοιχηματίζει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα σταματούσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο έχουν ακόμη στη διάθεσή τους οι δυτικές χώρες» είπε ο ίδιος.

Και παρότι το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία συνεχίζεται, οι εκτεταμένες κυρώσεις έχουν βάλει «φρένο» σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα, πολλές ξένες εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία και αρκετές εξαγωγές έχουν διαταραχθεί.

Πρόσφατη έκθεση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος ενώ το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 15%.

Ο Ιλλαριόνοφ ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος Πούτιν είναι διατεθειμένος να δεχτεί πως η οικονομία της χώρας θα δεχτεί πλήγμα.

Και αυτό, άλλωστε, δείχνει τις προτεραιότητές του…

«Οι εδαφικές φιλοδοξίες, οι αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου και του βιοπορισμού του ρωσικού πληθυσμού και την οικονομική κατάσταση της χώρας… Ακόμα και την οικονομική κατάσταση της κυβέρνησής του» εξήγησε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ