ΚΟΣΜΟΣ

«Ενωμένοι και αποφασισμένοι» ΕΕ και ΝΑΤΟ υπέρ Ουκρανίας

«Ενωμένοι και αποφασισμένοι» ΕΕ και ΝΑΤΟ υπέρ Ουκρανίας
ΑΠΕ/ΜΠΕ

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν για την πρόσφατη αποστολή της στο Κίεβο και τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι ενωμένα, με αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό», αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Από τη μεριά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κίεβο και μία ημέρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, συνεκάλεσε κοινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας.

«Έπειτα από συναντήσεις στο Κίεβο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντένις Σμιχάλ το Σάββατο, συνεκάλεσα κοινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και της Επιτροπής Πολιτικής & Ασφάλειας, για να συζητήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει επικείμενες επιθέσεις στο Ντονμπάς και στον Νότο», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Προσθέτει ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την αιματοχυσία που προκαλεί η Ρωσία στην Ουκρανία: μέσω διπλωματίας, κυρώσεων, οικονομικής στήριξης και όπλων για την Ουκρανία.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, θα συζητήσουμε περαιτέρω βήματα με τους Υπουργούς».

Ποντόλιακ: Συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι - Πούτιν μπορεί να γίνει «μόνο μετά τη μάχη του Ντονμπάς»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο μετά από μια αναμενόμενη μεγάλη μάχη για την περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες. Η Ουκρανία πρέπει να τις κερδίσει, ιδιαίτερα στο Ντονμπάς. Και μετά από αυτό, η Ουκρανία θα αποκτήσει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση, από την οποία θα μπορεί να υπαγορεύσει ορισμένους όρους. Στη συνέχεια θα συναντηθούν οι πρόεδροι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις εβδομάδες», ανέφερε ο Ποντόλιακ σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τηλεόραση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι αναμένουν μια μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς από τη Ρωσία, η οποία έχει ανακοινώσει μια αλλαγή στη στρατιωτική στρατηγική με επίκεντρο τα ανατολικά της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ