ΚΟΣΜΟΣ

Εννέα εθελοντές οδηγοί για την εκκένωση της Μαριούπολης κρατούνται από τον ρωσικό στρατό

Εννέα εθελοντές οδηγοί για την εκκένωση της Μαριούπολης κρατούνται από τον ρωσικό στρατό
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μαρτυρική Μαριούπολη AP Photo/Alexei Alexandrov

Εννέα εθελοντές οδηγοί της ουκρανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Help People», που συμμετέχει σε επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων και παρέχει τρόφιμα και φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη στη Μαριούπολη, έχουν προσαχθεί και παραμένουν αγνοούμενοι, δήλωσε στο CNNi αξιωματούχος της οργάνωσης.

Συνολικά 10 οδηγοί μίνι λεωφορείων εισήλθαν στην περιοχή του Ντονμπάς για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, χειρίζοντας ιδιωτικά οχήματα σε μια αποστολή διάσωσης «χαμηλού προφίλ». Ρώσοι στρατιώτες τους σταμάτησαν και προσπάθησαν να τους πείσουν να οδηγήσουν τα λεωφορεία στη Ρωσία. Όταν οι οδηγοί αρνήθηκαν, πιάστηκαν αιχμάλωτοι, είπε ο Άλεξ Βορόνιν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο Βορόνιν είπε στο CNNi ότι έχει χάσει την επαφή με όλους τους οδηγούς εκτός από έναν.

«Όλοι τους πραγματοποίησαν εκκενώσεις αμάχων από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζτζια σε διαφορετικές ημερομηνίες, 26, 27 και 31 Μαρτίου», είπε ο Βορόνιν στο CNNi. Η επικοινωνία μαζί τους διακόπηκε την επόμενη μέρα μετά την αναχώρηση. Σύμφωνα με μαρτυρίες αμάχων που απομακρύνθηκαν, ο ρωσικός στρατός πήρε τα οχήματα από τους οδηγούς, οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Νικόλσκε, ενώ οι οδηγοί μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία για ταυτοποίηση. Μερικοί από αυτούς κρατούνται σε κέντρα κράτησης στο Ντόνετσκ», συμπλήρωσε.

Ένας από τους 10 οδηγούς αφέθηκε ελεύθερος, είπε ο Βορόνιν στο CNNi, και από αυτόν «γνωρίζουμε ότι τρεις από τους αγνοούμενους βρίσκονται στο Ντόνετσκ».

«Ανακρίθηκαν με ωμή βία και κρατήθηκαν υπό άθλιες συνθήκες. Στους υπόλοιπους έχουν πει ότι έχουν (σ.σ. ο ρωσικός στρατός) δικαίωμα κράτησης τους έως 30 ημέρες» σημείωσε.

Το CNNi δεν έχει επαληθεύσει, για την ώρα, την τοποθεσία των οδηγών ή τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται.

Η μαρτυρική Μαριούπολη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 90% και το 40% των υποδομών της είναι αδύνατον να επιδιορθωθεί. Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους νοτιοκορεάτες νομοθέτες εκτίμησε ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί στην κομβικής σημασίας πόλη-λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

«Οι κατακτητές εμπόδισαν και δεν επέτρεψαν καν να εισέλθει φαγητό και νερό. Προσπάθησαν να την καταλάβουν με τον πιο βάναυσο τρόπο - απλώς για να καταστρέψουν τα πάντα στην πόλη», είπε ο Ζελένσκι.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, με τις ουκρανικές αρχές να υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν σε νηοπομπές λεωφορείων εκκένωσης να φτάσουν στην πόλη.

Όπως καταγγέλουν και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα ρωσικά και αυτονομιστικά στρατεύματα αναγκάζουν δεκάδες χιλιάδες αμάχους στα λεγόμενα «κέντρα φιλτραρίσματος» στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ πριν τους μεταφέρουν σε ρωσικό έδαφος.

Η ομάδα του Βορόνιν «Help People» δημιουργήθηκε στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, για να βοηθήσει στην εκκένωση των Ουκρανών και σύμφωνα με τον ίδιο έχει απομακρύνει από εμπόλεμες περιοχές «περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, παιδιά, ανάπηρους και τραυματίες και έχει παραδώσει περισσότερους από 200 τόνους τροφίμων, ανθρωπιστικής βοήθειας και φαρμάκων στις ίδιες τοποθεσίες όπου απομακρύνουμε ανθρώπους».

Με πληροφορίες από CNNi: Nine volunteer drivers on rescue mission to Mariupol detained by Russian forces, aid group says - By Jake Tapper

ΔΗΜΟΦΙΛΗ