ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Έλον Μασκ δεν θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του twitter

Γιατί ο Έλον Μασκ δεν θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του twitter
Ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX αποκάλυψε ότι αγόρασε ποσοστό μεγαλύτερο του 9% της εταιρείας (AP Photo/John Raoux, File)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος πρόσφατα έγινε ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος του Twitter, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Παραγκ Άγκραουαλ, ανάρτησε την είδηση στο Twitter το βράδυ της Κυριακής.

«Το ραντεβού του Έλον στο διοικητικό συμβούλιο επρόκειτο να τεθεί επίσημα σε ισχύ στις 9/4, αλλά ο Έλον μοιράστηκε το ίδιο πρωί ότι δεν θα είναι πλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου», ανέφερε ο Αγκραουάλ στο tweet.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι για καλό. Εκτιμούσαμε και θα εκτιμούμε πάντα τη συμβολή των μετόχων μας είτε είναι στο διοικητικό μας συμβούλιο είτε όχι. Ο Έλον είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός μας και θα παραμείνουμε ανοιχτοί στη συμβολή του».

Ένας εκπρόσωπος του Twitter επιβεβαίωσε ότι ο Μασκ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο συμβούλιο του Twitter και αναφέρθηκε στη δήλωση του Αγκραουάλ.

Η εξέλιξη έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει ποσοστό μεγαλύτερο του 9% της εταιρείας και το Twitter (TWTR) ανέφερε σε μια κανονιστική κατάθεση ότι σχεδίαζε να διορίσει τον Μασκ στο διοικητικό του συμβούλιο για μια θητεία που θα έληγε το 2024. Τόσο ο Μασκ όσο και η ηγεσία του Twitter είχαν εκφράσει ενθουσιασμό για την προσθήκη του στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter την Τρίτη ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί με το συμβούλιο της Parag & Twitter για να κάνει σημαντικές βελτιώσεις στο Twitter τους επόμενους μήνες!» Και ο ιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, είπε ότι ο Μασκ και ο Αγκραουάλ θα έκαναν «μια απίστευτη ομάδα». Η μετοχή του Twitter αυξήθηκε μετά την αποκάλυψη της αρχικής του αγοράς.

Ως μέρος της συμφωνίας του να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ είχε δεσμευτεί να μην αποκτήσει περισσότερο από το 14,9% των μετοχών της εταιρείας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες εταιρικής διακυβέρνησης εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ήταν ένας τρόπος χαλιναγώγησης της επιρροής του Μασκ στην εταιρεία. Τώρα, αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει πλέον, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στον Μασκ να υιοθετήσει πιθανώς μια πιο επιθετική στάση αγοράζοντας περισσότερες από τις μετοχές του Twitter.

Στο tweet του την Κυριακή το βράδυ, ανακοινώνοντας την απόφασή του Μασκ, ο Αγκραουάλ είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «πίστευε ότι το να έχει τον Έλον ως καταπιστευματοδόχο της εταιρείας όπου αυτός, όπως όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να ενεργεί προς το συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων μας, ήταν η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός».

Τα μέλη του εταιρικού διοικητικού συμβουλίου συνήθως μοιράζονται τις προτάσεις τους για την εταιρεία ιδιωτικά, κάτι που μπορεί να σήμαινε ότι ο Μασκ θα έπρεπε να σταματήσει να κάνει tweet σχετικά με τις ιδέες του για το Twitter. Η ανακοίνωση ότι ο Μασκ δεν θα συμμετείχε πλέον στο διοικητικό συμβούλιο ήρθε αφότου δημοσίευσε μια σειρά από tweets για την εταιρεία το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο πρότεινε να αφαιρεθεί το "w" από το "Twitter" - ένα προφανώς χονδροειδές αστείο που έκτοτε έχει διαγραφεί — και ένα άλλο στο οποίο ρώτησε αν το Twitter «πεθαίνει» επειδή ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς λογαριασμούς του δεν κάνουν συχνά tweet.

«Κατά τη γνώμη μας, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter και ο Μασκ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις επικοινωνίες του Μασκ με το κοινό (διάφορες δημοσκοπήσεις) μέσω του Twitter, καθώς πιθανότατα χρειαζόταν να λάβει μια πιο ήσυχη στάση ως μέρος της ένταξης του στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε ο αναλυτής της Wedbush Dan Ives τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι η σχέση του Μασκ με το Twitter μπορεί τώρα να γίνει «μια μάχη «Game of Thrones» μεταξύ του Μασκ και του Twitter με την υψηλή πιθανότητα ο Έλον να υιοθετήσει μια πιο εχθρική στάση απέναντι στο Twitter και να αναπτύξει περαιτέρω το ενεργό μερίδιό του στην εταιρεία.

Δεν είναι απολύτως σαφές ποιες αλλαγές επιζητούσε ο Μασκ - ή ίσως επιζητάει ακόμα - για το Twitter. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μασκ πρότεινε στο Twitter ότι η πλατφόρμα δεν επιτρέπει αρκετά ελεύθερο λόγο και είπε ότι πρέπει να κάνει τον αλγόριθμό της ανοιχτό κώδικα. Επίσης, έκανε δημοσκόπηση στους ακολούθους του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το αν «θέλουν ένα κουμπί επεξεργασίας», ένα μακροχρόνιο αίτημα, αν και διχαστικό, από πολλούς χρήστες του Twitter. (Το Twitter είπε την περασμένη εβδομάδα ότι εργαζόταν σε μια δυνατότητα επεξεργασίας τον περασμένο χρόνο.)

Ο Μασκ δεν έχει κάνει tweet για την απόφασή του.

Elon Musk will not join Twitter's board

ΔΗΜΟΦΙΛΗ